Saját KB bal
Saját KB jobb

Mérgezések: tünetek és teendők

Az idei év mérgezésekkel indult. A mérgezéses esetek ugyan szerencsére ritkábbak, mint ahányszor a gazdik gyanítják, és fordulnak kedvencük hirtelen megbetegedése esetén állatorvoshoz, azonban nem gondolni a mérgezésre nagyobb baj, mert ha valóban méreg okozza a tüneteket, akkor gyorsan cselekedni kell! – figyelmeztet oldalán a kutyológia.hu

Szóval inkább nézzenek hülyének a dokinál, hogy mit kerestek itt egy gyomorrontással, minthogy “otthon, párnák közt” veszítsd el a kedvencedet. Ha mérgezésre gyanakszol, és már rohantok is a dokihoz, a kutyán kívül – lehetőség szerint – vigyél egy kis adagot is a gyanús anyagból.

De először beszéljünk inkább a megelőzésről. Ez nemcsak azt jelenti, hogy legalább a saját házunk táján ne fusson kutyánk könnyen hozzáférhető mérgekbe, hanem – ha mi nem is vagyunk résen (mert nem is lehetünk mindig) – ebzetünk ne egyen a földről. A mérgezők igen elszántak, és elég lehet egy-két falat egy pillanat alatt, és gyökerestől felfordulhat az életed. Ha eddig nem tanítottad meg a kutyádat erre, itt az ideje! Ha nem megy egyedül, kérj segítséget. Addig is a séták alatt mindig nézd meg, mibe nyalt bele. Ne legyen kifogás, hogy messze van vagy sötét van: vigyél elemlámpát és sétálj oda!
A kutyák leggyakrabban szájon át vesznek fel mérgező anyagokat, ilyenkor általában a szervezet megpróbál minél hamarabb megszabadulni a méreganyagtól, így hányás majd hasmenés alakul ki, a folyadékvesztéstől levertséget látunk, majd a felszívódott méreganyag ezután okozhat szervi károsodásokat, és az adott szervnek megfelelő tüneteket.
 
FONTOS: ha a kutya eszméletlen, azonnal orvoshoz kell vinni, ne próbálkozzunk semmivel!
 
Leggyakrabban előforduló mérgezések:
 

– Csigaméreg okozta mérgezés (metaldehid-toxicosis): a kutya nyálzik, nehézlégzése, hasi fájdalmai vannak. Tántorog, úgy látszik, mintha reszketne az izomremegés és a görcsök miatt, merevgörcs is lehet. Legjellemzőbb tünet: a testhőmérséklet emelkedése (41 Celsius-fokos láz – más mérgezésre nem jellemző)Már 1-2 g lenyelése is 2-3 órán belül halállal végződhet. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni, és azonnal orvoshoz kell vinni!

Hogyan hánytassunk?: A hánytatásnak 2 órán belül van értelme, addig ugyanis még nem jutott túl a gyomron a méreganyag, és nem vagy még menthető mértékben szívódott csak fel. Testnagyságtól függően 1 pohár langyos vízbe 1-2 mokkás- vagy evőkanál sót kell feloldani, és a szájzugnál bedugott fecskendővel, a nyelés ütemében adagolva az ebzetbe juttatni. Történhet álló vagy fekvő testhelyzetben; a lényeg, hogy a fej lógjon.

– Patkányméreg okozta mérgezés (dikumarol-toxicosis): az állat először bágyadt, nincs kedve mozogni, nincs étvágya, az ínye fakó vagy porcelánfehér (a többi nyálkahártya is), testhőmérséklete alacsony. Leggyakoribb és legbiztosabb jel: véres vizelet, véraláfutások a bőrön vagy testnyílásokból szivárgó vér.

A tünetek 1-2 napon belül jelentkeznek. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell.

– Fagyálló-mérgezés (etilénglikol-toxicosis): az állat gyenge, tántorog, izomgörcsei vannak. A hátulsó végtagok petyhüdt bénulása, valamint veseelégtelenség figyelhető meg. Ennek jele a vizelet hiánya.

Édes íze miatt vonzó lehet a kutyák számára. Már 2-10 ml is pár órán belül halált okoz. Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Ilyenkor széntabletta nem kell. Azonnal orvoshoz kell vinni az ebet, mert infúzió szükséges, ennek hiányában végzetes vese- és májkárosodás lép fel.

– Növényvédőszerek, rovarirtók okozta mérgezés (szervesfoszforsav-toxicosis): nyálzás, izomremegés, izomgörcsök.

Ha 2 órán belül észleled, lehet hánytatással próbálkozni. Azonnal orvoshoz kell vinni az ebet!

– Maró anyagok (savak, lúgok) okozta mérgezés: bőrre jutva bőrkimaródást, lenyelve pedig bélkimaródást, hányást, hasmenést okoznak.

FONTOS: Ilyenkor TILOS hánytatni, mert az anyag már a lenyeléskor súlyos károsodást okoz a szájnyálkahártyától egészen a gyomorig, visszajutva csak tovább rontana a helyzeten. Ezen kívül aktív szén (széntabletta) és hashajtó adása is TILOS!
 
A mérgezésekről (és másról is) és az ezzel kapcsolatos otthoni is végezhető elsősegélynyújtásról többet megtudhatsz a Nyújts segítő mancsot! c. könyvből (https://www.facebook.com/kutyaelsosegely)
 
Mire számíthatsz a dokinál?
 
A különböző testváladékokból, mint a hányadék, bélsár, vér, vizelet és a feltételezett méreganyagból toxikológiai-vizsgálatot lehet végezni. Egyes esetekben kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet, például fagyállómérgezésnél hasi ultrahang, patkányméreg-mérgezésnél véralvadásmérés. Nagyon fontos az oki kezelés, ami csak a pontos méreganyag ismeretében lehetséges, ezért nagyon fontos, hogy kinyomozzuk milyen méreganyaggal állunk szemben. Addig is tüneti kezelést kell alkalmazni, aminek a lényege a méreganyag mihamarabbi eltávolítása, felszívódásának gátlása, az általános tünetek kezelése és a szervi tünetek kezeléséből áll. A lenyelt méreganyagtól leggyakrabban hánytatással szabadíthatjuk meg a szervezetet, ha a bőrre került a méreganyag, akkor lemosással kell kezdeni. Ezután lehet minimalizálni a méreganyag felszívódási lehetőségét, bélmozgatókat adnak vagy megpróbálják lekötni a méreganyagot. Ezután nagyon lényeges tüneti kezelés a folyadékpótlás, majd meg kell kezdeni az adott méreganyag elleni oki kezelést, mely igen sokrétű (lásd fent egy részét).
 
 
 
 
(kutyabarát.hu)
 
 
 
Felhasznált irodalom:
Kis Anna – Dr. Mező Tibor: Nyújts segítő mancsot! (2012) Veszprém, magánkiadás
www. pozsonyidoki.hu
 
 
Forrás:kutyológia.hu
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...