Egy új kutatás szerint a malinois legintelligensebb kutyafajta

Egy új tanulmány szerint a belga juhászkutyák egyike, a malinois lett a legintelligensebb kutyafajta.

A kutatók 2016 óta gyűjtik az adatokat, melynek eredményét múlt év végén tették közzé a Scientific Report című tudományos lapban. Tudtuk, hogy a malinois nagyon okos fajta, de ezt most tudományos kutatással is alátámasztották.

Ezer kutyát vizsgáltak meg

Összesen 13 különböző kutyafajtából ezer egyedet vizsgáltak meg az évek alatt. Összesen tíz feladat végrehajtását tesztelték és minősítették. A tesztek között 7 kognitív és 3 viselkedési feladat volt. A megfigyelés széles körű volt, a viselkedés számos aspektusára kiterjedt. Mérték a kutyák függetlenségét, önállóságát. Pontosan lejegyezték, hogy a kutya mikor fordul emberi segítségért, ha nem tud megoldani egy feladatot.

A feladatok során tesztelték, hogy a kutyák hogyan és milyen gyorsan képesek értelmezni az emberi gesztusokat. Mérték, hogy egy átlátszó kerítés mögé rejtett jutalomfalatért milyen kerülő úton jutnak el az egyes egyedek. A roppant összetett tesztelési metodika kidolgozása és végrehajtása lehetővé tette a tudósoknak, hogy az intelligenciára vonatkozó következtetéseket vonjanak le.

A malinois a legintelligensebb

A végső rangsor élén a malinois állt, mely a négy belga juhászkutya közül (groenendael, tervueren, malinois, laekenois) az egyik legismertebb. Az összesen elérhető 39 pontból 35-öt ért el. Nem véletlen tehát, hogy a malinois számos feladatot teljesít kiválóan az ember mellett. Örző-védő feladatokra, drogkeresésre, robbanószer keresésre, rom/terület keresésre és rendőrségi járőr kutyának is előszeretettel használják.

A második helyen a border collie, a harmadikon pedig a hovawart végzett.

Kiemelkedett a kognitív feladatokban

A belga malinois számos kognitív feladatban kiemelkedett. A tesztek nagy részét kiváló eredménnyel végezte el. A többi fajtának is voltak erősségeik, de általában csak bizonyos területeken teljesítettek kiválóan. A labrador például az emberi gesztusok értelmezésében volt nagyon erős, térbeli problémamegoldásban azonban már nem. A malinois fajtán kívül azonban találtak még olyanokat, akik több területen is kiegyenlítve dolgoztak. Az első három helyen lévő kutya mind ilyen volt. Teljesítményük között nincs túl nagy különbség, de határozottan a malinois érte el a legjobb és a legkiegyensúlyozottabb eredményeket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...