Még mindig sok kutyát keresnek a Szilveszteri tűzijátékok után

Az idei szilveszteri mulatozások alkalmával sem maradt el a petárdázás, tűzijátékozás. Sok településen már december 30-án elkezdték az „ünneplést”, míg máshol utószilvesztert tartottak, azaz január elsején durrogtattak. Ennek következtében sokakat meglepetésként ért a váratlan hangzavar. Szerencsére sok gazdi fogadja meg a tanácsot és zárja be a kutyákat a szilveszteri tűzijátékok alatt. Azonban ha ezek kiszámíthatatlanul érkeznek, akár egy nappal előbb vagy később, arra nem lehet felkészülni.

Több helyen olvasható, hogy bár szilveszter éjjelre bezárták a kutyát, a másnapi durrogástól szaladt az eb világgá. Hogy ennek köszönhető az eltűnt, sérült kutyák nagy száma, vagy a szokatlanul sok tűzijátéknak, nem tudjuk. Tény azonban, hogy sajnos, idén is nagyon sok kutyus tűnt el, akiknek egy része sajnos soha nem fog már hazatérni. Mások a szilveszteri önkéntes állatvédelmi szolgálatnak köszönhetik az életüket, míg olyan kutya is akadt, akit a tűzoltók mentettek meg. Egy idős kutyus a hirtelen hangzavartól megijedt, és árkon bokron keresztül szaladt – egészen egy magas kerítésig, ahol fennakadt. Szerencsére a lakók észrevették, és riasztották az állatvédőket, akik pedig értesítették a tűzoltókat. Mivel a kutyában volt mikrochip, és a telefonszám is helyes és aktív volt, ezért az ijedt eb hamar hazakerült.

Több kutya sajnos nem ilyen szerencsés. Azok a kutyák, akik félelmükben rossz felé indulnak, akár gázolás áldozatai lehetnek. A szerencsésen megtalált kutyák közül pedig még mindig sokan nem rendelkeznek regisztrált mikrochippel, holott ez kötelező. A gyepmesteri telepekre került kutyáknak két hetük van arra, hogy jelentkezzen értük a gazdi – akit, ha nem tudnak elérni, akkor lehet, hogy nem is tudja, hogy ott van a kutya.

Szerencsére vannak sikertörténetek is. A közösségi média ereje és az emberek összefogása nagyon sok kutyát juttat haza a szilveszteri őrület után. Ezért nagyon fontos, hogy ha kóborló kutyát látunk, igyekezzünk megfogni és a legközelebbi chip leolvasó helyre vinni. Ha nincs benne chip, vagy az nem regisztrált, akkor a közösségi médiában erre a célra létesült elveszett állatokat hirdető csoportokban érdemes körülnézni. Lehet, hogy a kutyust már keresik. Segítsünk az elveszett kutyáknak hazajutni!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Fotó: Gabe: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-kutya-hazi-kedvenc-aranyos-11512206/;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...