Saját KB bal
Saját KB jobb

Január: a kutyasétáltatás hónapja

Hivatalosan január a kutyasétáltatás hónapja, azaz a Walk your dog month – Sétáltasd a kutyádat! hónap. Hogy miért éppen most, a tél közepén, a nyálkás, hideg időben találták mi, hogy sétáltassunk?! Hát, éppen ezért!

A kutyáink számára a séta, a testmozgás létszükséglet. A kutya egészségének, jóllétének egyik pillére a megfelelő mennyiségű és intenzitású testmozgás. A kiegyensúlyozott táplálás mellett a testmozgással tehetünk a legtöbbet azért, hogy kedvencünk hosszú és egészséges életet éljen. Ez egyébként nem csak kutyánkra, hanem ránk, emberekre is igaz! A sétával javíthatunk a kondíciónkon, kalóriákat égethetünk, fokozhatjuk a vérkeringést. Ez által csökkenthetjük az olyan civilizációs betegségek kialakulásának kockázatát mint például a kóros elhízással összefüggő keringési problémák, cukorbetegség, szívinfarktus, ízületi problémák. A testmozgás emellett a mentális egészségünkre is jó hatással van. Ez pedig nem csak ránk emberekre, de a kutyánkra is igaz. A séta tehát testileg és lelkileg is hasznos. Embernek, kutyának egyaránt.

Hogy miért éppen a január az a hónap, amikor sétára buzdítanak minket, szintén nem véletlen. Egyrészt ilyenkor, a ködös, szürke napokon van igazán szükségünk a buzdításra. Ha szép az idő, hétágra süt a nap, akkor megyünk magunktól is, igaz?

Másrészt, a szürke, ködös napok azok, amik igazán igénybe veszik a szervezetünk ellenállóképességét, ezért ilyekor különösen fontos, hogy az immunrendszerünk erősítése érdekében mozogjuk.

Ne feledkezzünk meg a téli hónapokban jellemző rossz hangulatról sem. Ennek is remek ellenszere a testmozgás – ahogy fentebb is írtuk, nem csak a fizikai, hanem a mentális egészségünknek is kell a rendszeres mozgás.

Ha az elmúlt ünnepi időszakban elfogyasztott bejgli mennyiség miatt nem is indokolt, akkor is ragadjunk pórázt. Sétáljunk a kutyánkkal minél többet, legyen január vagy február. Mint oly sok mindenre igaz: csak ez első lépés megtétele nehéz!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Fotó: Anna Tarazevich: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/allat-szabadban-vizcseppek-emlos-4873128/;

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...