Saját KB bal
Saját KB jobb

Dirr-durr, csitt-csatt! Szikrázik az ég! – Így óvjuk kedvencünket a szilveszteri tűzijáték alatt

Időnk sincs kipihenni a karácsonyi bejglit, máris nyakunkon a szilveszter! A tapasztalt gazdik jól tudják, mekkora stresszt okozhat bundásuk számára a tűzijáték és petárda durrogása. Érdemes ekkor fokozott figyelmet szentelni mancsosunkra és biztonságára. Lássuk, mire kell ügyelnünk!

Az elővigyázatosság kulcsfontosságú

Ha tudjuk, hogy kedvencünk rosszul reagálhat a hirtelen zajokra, már szilveszter előtt gondoskodjunk a szükséges óvintézkedésekről. Kinti kutyánk számára is találjunk egy kényelmes helyet a házban erre az éjszakára, ami biztonságot és a lehető legnagyobb csendet nyújthatja a kutyának. Gondoljuk át, merre menekülhet bundásunk, ha megijed, vizsgáljuk meg a kerítés épségét, ne hagyjuk nyitva az ajtót, stb. Akkor is kössük pórázra őt a séták alkalmával, ha egyébként anélkül szoktunk útnak indulni vele, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem tud kibújni a nyakörvből, hámból.

Szerezzük be a hasznos „mentőöveket”

Egy új játék vagy egy rágcsa sok esetben igazi mentőötlet szilveszteri éjszakáján, hiszen akár olyannyira lefoglalhatják a kutyát, hogy különösebb pánik nélkül is megbirkózik a durrogtatás okozta stresszel.

Megoldást jelenthet egy fülvédő is, ehhez azonban érdemes még az év utolsó napja előtt hozzászoktatni a kutyát, különben csak plusz kényelmetlenséget okozunk vele.

Konzultáljunk állatorvosunkkal, és ha szükséges, szerezzük be az általa javasolt, nyugtató hatással bíró készítményeket. Választhatunk természetes megoldást, növényi alapú szert, mint például a macskagyökér szirup.

Tegyük kutyabiztossá a lakást

Korábban már szót ejtettünk róla, hogy kinti kutyánkat is érdemes beengedni a házba szilveszterkor, de mindemellett ne feledkezzünk meg azokról a tárgyakról és berendezésekről, amik esetleg veszélyt jelenthetnek a kutyára, ha az hirtelen kezd pánikba esni. Egy könnyedén leeső váza, egy ugyanilyen könnyedén felboruló virágcserép mind-mind okozhatnak felesleges kellemetlenségeket. Éjjel húzzuk be a függönyt vagy húzzuk le a redőnyt, hogy elzárjuk kedvencünket a fényvillanásoktól!

A gazdi viselkedése is számít

Maradjunk mi is nyugodtak, és tegyük a kutyát az est „aktív résztvevőjévé!”. Játsszunk vele, kínáljuk kedvenc egészséges jutalomfalatával. Elkerülve a későbbi kellemetlenségeket, az etetést igyekezzünk még a szilveszter nyugodtabb pillanataira időzíteni, amikor még nem sürög-forog a házban sok-sok barát és családtag vagy nem dübörög kedvenc slágerünk.

Az egészséges táplálkozás szilveszterkor is kulcsfontosságú! Kérjük meg vendégeinket, hogy ne etessék a kutyát akkor sem, ha a világ legkönyörgőbb szempárjával bámul rájuk! A kutya húsevő mivoltára és emésztőrendszerére szabott, egészséges és teljes értékű kutyatáppal biztosak lehetünk benne, hogy bundásunk mindent megkap, amire szüksége lehet, így felesleges bedőlni a könyörgésnek!

Ne hagyjuk magára kedvencünket

Lehetőleg akkor sem, ha egyébként tudjuk róla, hogy nem okoz számára különösebb problémát a hangzavar, a petárda vagy a tűzijáték. Bármikor adódhat olyan váratlan szituáció, amitől bundásunk mégis pánikba esik. Ha nem tudjuk megoldani, hogy vele legyünk szilveszter éjszakáján, vegyük fontolóra a kutyapanzió lehetőségét, vagy bízzuk családtagra!

 

A rovat támogatója a Platinum Natural

eledelt

(x)

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...