Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Marjan Blan | @marjanblan on Unsplash

Hivatalosan is életbe lépett Kaliforniában a szőrmeeladási tilalom

Életbe lépett 2023. január 1-jén Kaliforniában az új állati szőrme termékek értékesítésének és gyártásának tilalma.

Az Egyesült Államokban állatvédelmi szempontból jól indult az idei év. Joe Biden még a 2022-es évet zárta fontos állatvédelmi törvények elfogadásával, Kaliforniában pedig életbe lépett a szőrmék kereskedelmének teljes tilalma.

Kalifornia hatalmas lépést tett

Kalifornia az USA első állama, mely mérföldkőnek számító törvényjavaslatot fogadott el még 2019-ben. A törvény, melyben betiltják az egész államban az állati szőrmék gyártását, eladását és vásárlását, most lépett életbe. A törvényjavaslat kidolgozásában számos képviselő és állatvédelmi szervezet vett részt. Véleményük szerint az állam lakosai nemet mondanak az állatok kizsákmányolására, bántalmazására és a divatipar miatti halálukra.

Az egyik legnagyobb amerikai állatvédelmi szervezet, a Humane Society of the United States is hatalmas előrelépésként tekint a törvényre. Sajnos még a mai napig is több millió állatot tenyésztenek és ölnek meg a szőrmefarmokon divatipari termékekért. Pedig ma már léteznek alternatív és fenntarthatóbb megoldások, melyekkel élhetnének a tervezők és gyártók.

Helyi tilalmak eddig is léteztek

Az egész államra vonatkozó tilalmat megelőzően Kaliforniában négy település, Los Angeles (2018), San Francisco (2018), Berkeley (2017) és West Hollywood (2013) hozott már hasonló intézkedéseket a szőrme betiltására. A jelenlegi átfogó törvény  az új szőrme termékek értékesítését és gyártását tiltotta be. Azonban nem vonatkozik a használt szőrme termékekre, amelyeket nonprofit boltokban, használt ruha üzletekben és zálogházakban árulnak.

A szőrmefarmok tragédiája

A divatipar számára úgynevezett szőrmefarmokon tenyésztik az értékes szőrmével rendelkező állatokat. Ezeken a farmokon pedig legtöbbször borzasztó körülmények között „élnek” az állatok. Fény nélkül, szűk ketrecekben. Mivel egyáltalán nem élhetik ki természetes ösztöneiket, nem mozoghatnak fajtájuknak megfelelően, gyakran mentálisan is megbetegednek. Számos „horror” videó kering az ilyen farmokról, a visító állatokról és a fájdalmas leölésükről.

Az elmúlt évtizedben egyre több divatház száműzte már a szőrmét polcairól és a koronavírus járvány miatt is sok szőrmefarmot bezártak. Azonban a szőrmeiparnak még közel sem fellegzett be. Az ilyen államszintű döntések viszik egyre közelebb a világot a szőrmementességhez, ezért mérföldkő az Egyesült Államokban a kaliforniai gyakorlat.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...