Elmarad az alaszkai rákhalász szezon

A döntést a populáció drasztikus csökkenése indokolja.

Az alaszkai rákhalászat történetében először idén nem engedélyezik az alaszkai királyrák (Alaskan snow crab, Chionoecetes) halászatát. Az októberben közölt döntés hátterében az áll, hogy az állomány mérete a halászati engedély kiadásának küszöbe alá csökkent.

2018-ban még 8 millió rák élt a Bering-tenger jeges vizeiben. 2021-re az állomány mindössze 1 millió példányra zsugorodott. A tilalom az utolsó pillanatban jött, így talán még visszafordítható a kár. A körülbelül 90%-os csökkenés hátterében álló okok közül a környzetvédők kiemelik az agresszív túlhalászatot. Ez azt jelenti, hogy egy adott tengeri élőlény állományát nagyobb mértékben halásszák, mint az állomány reprodukciós rátája. Azaz, több élőlényt fognak ki, mint amennyi születik és eléri a halászatra alkalmas kort, ezért az állomány nem tud regenerálódni.

Ez a gyakorlat önmagában is megtépázza a tengerek élővilágát. Nem csak a rákok, de a világ tengereiben élő halak, kagylók és más élőlények is szenvednek tőle. A túlhalászattal gyakran együtt jár, hogy egyre kisebb, fiatalabb példányok is kihalászásra kerülnek, hiszen a piacon el lehet őket adni. Ez viszont az állomány olyan drasztikus csökkenéséhez vezet, hogy „generációk tűnnek el”. Emiatt a regenerálódás akár évtizedekig is eltart.

A túlhalászat mellett a másik tényező az északi tengerekben élő fajok számának csökkenésében a klímaváltozás és a szennyezés. A tenger hőmérsékletének növekedése és az élőhelyek megváltozása ugyanúgy veszélyezteti a tengeri ökoszisztémákat mint az emberi kizsákmányolás.

Az alaszkai rákoknak talán még nem késő, hogy állományuk megerősödjön és újra benépesítse a tengert.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vegnews.com/2022/10/alaskan-snow-crab-vegan-seafood; Kép:
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...