Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden, amit a Bitcoinról tudni érdemes

A bitcoin mára a mainstream média része lett: rengeteg cikk, hír, újdonság tárul a szemünk elé, ha bekapcsoljuk az internetet. Mindenki beszél róla, mindenki akar belőle egy szeletet, és mára a “könnyű meggazdagodás” egyik szimbóluma lesz. 

Rengeteg történetet hallunk arról, hogy valaki régen vásárolt belőle, elfelejtkezett róla és most dollármilliomos. A többség viszont kimaradt belőle, de mi is ez valójában?

Az egyik legújabb, leginnovatívabb befektetési módszer, de mi is valójában?

A BTC (ami a Bitcoin rövidítése) egyik legnagyobb előnye, hogy bárki a részese lehet. Rengeteg kiegészítő szolgáltatás érhető el a kereskedők számára, mint amilyeneket a Tradensea csomagjai között találhatunk. Kb. 12-13 év alatt jutottunk el idáig, ami önmagában egy figyelemre méltó adat. Ilyen hatalmas változás a piaci, technológiai területen talán utoljára az internet feltalálása idején történt.

A történet 2009-ben kezdődik, ugyanis ekkor bocsátották ki egyből az amerikai bankválság után. A bitcoin egy úgynevezett peer-to-peer technológián alapuló kriptovaluta, amely egyik legnagyobb előnye, hogy centralizálatlan. Nem egy bank vagy állam áll felette, hanem teljesen nyílt forráskódú, nincs tulajdonos, és bárki kiveheti a részét a fejlődésében.

A blokklánc technológiának hála rengeteg izgalmas használati módot képzelhetünk el, ami semelyik korábbi fizetési rendszer esetében nem volt elérhető. A bitcoin tranzakciókat bárki megtekintheti, teljesen nyilvánosak és meghamisítatlanok. Egy főkönyvben kerülnek naplózásra, ahol minden visszakövethető, és ahol megtalálható az összes BTC-tranzakció. Természetesen vannak másolatok, de ezek a világ különböző részein található szervereken van tárolva.

Általában a bitcoinra nem szokás fizetőeszközként tekinteni, hisz nem reális az, hogyha pár éven belül lemegyünk a közértbe, akkor választhatunk, hogy forintban vagy BTC-ben fizetünk. Sokkal inkább egy hosszútávú, értékálló befektetés, mivel alaptulajdonságaiban nagyon hasonlít a fizikai aranyra: az infláció rögzített és korlátozott a készlet.

Ki a BTC feltalálója?

A készítő személyében a mai napig nem lehetünk 100%-ban biztosak, mivel csak annyit tudunk, hogy a Satoshi Nakamoto álnevet használja. Az sem biztos, hogy egy személyt takar ez a név, akár több fejlesztő is lehet a háttérben. 2008 októberében történt az első fórumbejegyzés, ami a “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” címet viselte. Az első tranzakció 2009. január 12-én történt, ahol 10 bitcoint kapott egy Hal Finney nevezetű programozó.

Satoshi Nakamoto bizonyíthatóan 2011-ig foglalkozott a bitcoinnal, majd átadta a munkafolyamatokat Gavin Andresennek és néhány fejlesztőnek.

Mennyi bitcoin érhető el?

A BTC értéke egészen addig nem garantált, amíg egy bányász ki nem bányássza. A bitcoinok darabszáma 21 millióban van maximalizálva, amit várhatóan 2140-ben fogunk elérni, kivéve, ha valami változik addig a bányászati folyamatban.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...