Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Ahol több a kutya, ott kevesebb a bűncselekmény

Egy friss tanulmány szerint a kutyák és a kutyás emberek jelenléte csökkenti a települések, városrészek bűnözési arányát.

A tanulmányt az Ohiói Állami Egyetem készítette és nemrég publikálták a Social Forces című folyóiratban. Kutatásaik szerint azokon a környékeken, ahol magasabba kutyatartók aránya, kevesebb bűncselekmény történik.

Konkrétan arra a megállapításra jutottak, hogy ahol több kutya volt, alacsonyabb volt az emberölések, rablások és utcai erőszakos támadások aránya. A magyar rendőrség adatai szerint a kutyák jelenléte a betörések számát csökkenti, főleg a kertesházak környékén. Egy besurranó tolvaj inkább választ egy olyan házat, ahol nincs kutya a kertben vagy a lakásban.

A kutyasétáltatók figyelnek a környezetükre

Nicolo Pinchak, a tanulmány vezető szerzője, az Ohio Állami Egyetem szociológia doktori hallgatója szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kutyát sétáltató emberek óhatatlanul is jobban figyelnek a környezetükre. Nagyjából olyanok, mint a környék járőrei. Bár a gazdik többsége nem ezzel a céllal sétáltat kutyát, mégis nagyobb esélyük van észrevenni, ha gyanús személyek vannak a környéken. Ráadásul sokkal jobban ismerik egymást a szomszédok és a környék lakói azokon a helyeken, ahol sok a kutya. A kutyák révén elegyednek szóba, sokszor együtt is sétálnak, és jobban figyelnek egymásra.

Fotó: unsplash
Emberek az utcán

Főleg a külvárosi, kertvárosi részeken a legnagyobb számban a kutyasétáltatók vannak az utcákon. Már eleve az a tény, hogy „mozgás” van, hogy emberek vannak az utcán, sokkal biztonságosabbá tesz egy környéket. A kutyasétáltatók tehát – bár nem biztos, hogy tudnak róla – de biztonságosabbá is teszik a környezetüket. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a kutyás környékeken sokkal nagyobb bizalommal vannak egymás iránt az emberek, mint máshol. A kutyatartás, a közös sétáltatás egyszerűen összehozza az embereket egy környéken. Ennek pedig most már bizonyítottan nemcsak szociális előnyei vannak, hanem biztonsági és bűnmegelőzési hatása is van.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheDogingtonPost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...