A hulladéktermelés csökkentésének fontosságára hívja fel a figyelmet a Hortobágyi Nemzeti Park

Hazánk legrégebbi alapítású nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park, védett élőhelyein számos élőlénynek nyújt életteret. Emellett, a nemzeti park nem csak a „határain belül” élő állatoknak és növényeknek nyújt menedéket, de rendszeresen felhívja a figyelmet az ökoszisztéma, mint globális élettér védelmének fontosságára is.

A természetben ugyanis minden mindennel összefügg. Hiába sikerül apró, elszigetelt területeket védelem alá vonni. Ha a világ többi része szennyezetté válik, az éghajlat megváltozik és az életkörülmények már nem lesznek adottak az ökoszisztéma, mint teljes rendszer fennmaradásához.

Ha hisszük, ha nem, az, hogy mit vásárolunk meg és abból mi kerül a kukába, közvetlen hatással van egyik kedves madarunk, a fehér gólya (Ciconia ciconia) életére.

A megdöbbentő és elszomorító képek ide kattintva tekinthetők meg.

Ami otthon a kukánkban köt ki, az nagyrészt hulladéklerakókban, azaz szeméttelepeken, köt ki. A szeméttelepek pedig vonzzák a madarakat és számos más állatot is, hiszen a sok kidobott élelmiszer könnyű élelemforrásnak számít. Például a Hortobágyi Nemzeti Parkban féltve óvott fehér gólyáknak is.

A könnyen szerzett élelemnek azonban megvannak a veszélyei. A szeméttelepen táplálkozó madarak számára veszélyforrásnak számítanak a kidobott nejlonzacskók, műanyagdarabok és konzervdobozok. Ezek ugyanis a lábukra akadhatnak, sérülést okozhatnak az állatoknak. Nem kell az óceánig mennünk, hogy műanyag szemétbe akadt állatokat találjunk. Itt és most, az állatok hazánkban is veszélynek vannak kitéve az ember szemetelése miatt. És itt nem csak a természetben elhajigált hulladékra, hanem a „legális” háztartási hulladékra is gondolunk, amely végsősoron a szeméttelepekre kerül.

„Az a hulladék a legkevésbé ártalmas, amit meg sem termelünk.” – figyelmeztet Instagram posztjában a Hortobágyi Nemzeti Park. Arra is felhívják a figyelmet, hogy ha valamit mégis a szemetesbe dobunk, akkor azt a lehető legkisebbre nyomjuk össze, tömörítsük. Emellett fontos, hogy a zacskókat, például a reklámtáskákat, a kutyatápos zsákokat vágjuk fel. A vonzó illatú ételes zacskók, tápos zsákok ugyanis magukhoz vonzzák az állatokat, akik bele is fulladhatnak a fejükre tapadó zacskókba.

Nemcsak az elektromos vezetékek és a közel-keleti vadászok jelentenek hatalmas veszélyt a fehér gólyára, de sajnos a mi szeméttermelésünk is. Figyeljünk erre, és válasszuk csomagolásmentes vagy komposztálható, újrahasznosítható csomagolású termékeket. „A legjobb hulladék az, amit meg sem termelünk!”


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Instagram oldala. Kép: Photo by Emmet: https://www.pexels.com/photo/dumpsite-under-clear-sky-128421/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...