unsplash

Hawaiin speciális kutyák segítik a természetvédők munkáját

A hawaii természetvédők speciálisan kiképzett kutyákat vesznek igénybe munkájukhoz. Az okos kutyák az invazív fajok kiszimatolásával segítik a természetvédők munkáját.

A Conservation Dogs of Hawaii (CDH) nevű szervezet egyedülálló stratégiát dolgozott ki arra, miként szorítsák vissza az invazív fajok elszaporodását a szigeten. A szervezet alapítója, Kyoko Johnson okleveles kutyakiképző, aki az „ökológiai szagok felderítésére” szakosodott. Pályája kezdetén a rákos sejtek felismerésére trenírozott kutyákat. Húsz év el Hawaii-on és ma már a természetvédelemmel foglalkozik, az invazív fajok túlszaporodásának megfékezésén dolgozik kutyáival.

Az ördögfű káros hatásai

Johnson jelenleg 9 kutyával dolgozik azon, hogy a területen nem őshonos ördögfüvet kiszagolják. A növény egyre agresszívebben nő Hawaiin, ami egyre több kárt okoz a környezetben. Egyrészt kiszorítja az őshonos növényvilágot, másrészt egy rendkívül gyúlékony és mérgező anyagot tartalmaz. Ez veszélyes az állatokra nézve, a gyúlékonysága pedig a helyi lakosság számára okoz problémát. Az ördögfűre először 2011-ben bukkantak rá a Hawaii-szigeteken. Feltehetően katonai szállítóeszközökkel érkezett Guamról, azóta pedig elterjedt Oahu szigetén, majd Big Islandre is átterjedt.

A képzés

A munkához kivételes adottságú kutyákra van szükség. Nem elég a jó szaglás, hiszen ezzel nagyon sok kutya rendelkezik. A gyomkereső kutyáknak szükségük van jó állóképességre, önbizalomra és jó szociális készségekre is. Johnson klasszikus kondicionálást alkalmaz, a gyomot jutalommal társítja. A kutyák jutalma általában kedvenc rágcsálnivalójuk, vagy kedvenc játékuk.

A kutyák vezetőjükkel dolgoznak szoros együttműködésben. Amint egy kutya megtalálja a gyomot, leül mellé és jelzi a gazdájának a találatot. Az egyik legsikeresebb páros, Roberta Bitzer és kutyája, Qana már az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumától is kapott felkérést. Az USA-ban rendkívül kártékony rovarok felderítésén dolgoztak.

Johnson büszke a Hawaiin elért eredményeire. Véleménye szerint a kutyákat sokkal több természetvédelmi munkára lehetne használni eredményesen. Rendkívüli érzékszerveik, kitartásuk és munkájuk és eredményük nem helyettesíthető semmivel.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogtime.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...