Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

Az alvó kutyák agyának működése majdnem olyan, mint az emberé

Az ELTE és az MTA kutatói megállapították, hogy az alvó kutyák agya hasonlít az alvó emberéhez. Ez azért fontos, mert az emberi agy öregedési folyamataira is lehet következtetni a jelenség pontos feltérképezésével.

Először is kezdjük egy kis alvástudománnyal.  Az emlősök, így a kutya és az ember esetében is a legmélyebb alvásfázisban időnként rövid és gyors hullámsorozat jelenik meg, ezek az alvási orsók. Mélyalváskor általában másodpercenként 4 hullámot látunk, de az alvási orsóknál 9-16 hullám fut le ennyi idő alatt. Az alvási orsók az alvás stabilitását és a memórianyomok kialakulását is segítik. Embereken, rágcsálókon és macskákon már számtalan kutatás vizsgálta az alvási orsókat, kutyáknál viszont nagyon elhanyagolt ez a terület.

Kubinyi Enikő, az Európai Kutatási Tanács által támogatott ELTE Szenior Családi Kutya Program kutatócsoport vezetője szerint

…a kutyaagy öregedési folyamatainak feltérképezése fontos lépés ahhoz, hogy kiderüljön, alkalmas-e a kutya a humán kognitív öregedés modellezéséhez. Az életkor hatása a kutyák alvási orsóira részben átfedésben van azzal, amit az emberek esetén tudunk. Az idősebb kutyák lassú orsóinak kisebb az amplitúdója, ha frontálisan, a két szem közötti elektródával mérjük, és a fej középső részén regisztrált lassú alvási orsók előfordulásának száma is alacsonyabb. Meglepődtünk azonban, hogy az idősebb kutyáknál a frontális elvezetésnél gyakrabban fordultak elő gyors orsók. Embereknél ez inkább a kamaszkorra jellemző.

A kutatásban 1-17 éves kutyák vettek részt, több mint 100 kutyát és gazdit figyeltek meg alvás közben, bőrfelszínhez ragasztott elektródákkal rögzítették az alvási adatokat. Ez az eljárás teljesen fájdalommentes, így a vizsgálatban részt vevő kutyák békésen aludtak 3-4 órát a tanszák egyik csendes szobájában.

Ivaylo Iotchev az alábbiakat mesélte a Scientific Reports című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban:

Kidolgoztunk egy automatikus detektálási módszert, amely a kutyáknál is működik. Ezúttal nagy mintán akartuk megvizsgálni, hogy az életkor, a nem és az ivartalanítás befolyásolja-e az orsók tulajdonságait. A humán irodalomban nagyon sokat foglalkoztak a hormonális és életkori változások orsóaktivitásra gyakorolt hatásával. Ha ezek a megállapítások a kutyák alvási orsóira is igazak, az megerősítené azt a feltételezést, hogy a kutya jó modellállat lehet az emberi evolúció, az öregedés és az agyműködés megértéséhez. Eddig leginkább viselkedéskutatások igazolták az ember és a kutya hasonlóságait. Más modellállatokhoz, például a rágcsálókhoz képest a kutya agya számunkra még mindig terra incognita.

A kutatás kiderített, hogy mind a kutya neme, mind a reproduktív állapota befolyásolta az orsók jellemzőit, tehát a nemi hormonoknak hatásuk van az alvási orsók kifejeződésére. Ez viszont azt is jelenti,  hogy emberek és kutyák esetében hasonló mechanizmusok szabályozzák az orsók kialakulását és modulálását.

A felszíni EEG- mérésekkel nem tudják részletesen megismerni az alvó kutya agyának aktivitását, az viszont egyértelműen bizonyítást nyert, hogy az alvási orsók gyakorisága az öregedés során nagyon hasonló a kutyáknál és az embereknél, sokkal hasonlóbb, mint bármely más állatfajnál.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Elte Etológiai Tanszék, MTI

Fotó: pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...