Saját KB bal
Saját KB jobb
Fotó: unsplash/Dan Dennis

Ezek a vadállatok vannak a legnagyobb veszélyben – így segíthetsz

A túlfogyasztás, a klímaváltozás és az ember természetkárosító hatásának következtében a vadállatok egyre több faja kerül komoly veszélybe. Drasztikusan csökken az egyedszámuk, elveszítik természetes élőhelyüket, nem találnak táplálékot és nem tudnak szaporodni. Bár az átlagember tehetetlennek érzi magát, ezekkel a folyamatokkal szemben, mégis van egy-két apró dolog, amit mindenki megtehet, hogy segítse ezeket az állatokat.

Tengeri teknősök

Ezek az állatok már több mint 110 millió éve léteznek, és ez idő alatt túlélték a dinoszauruszokat, a meteorokat és a természeti katasztrófákat. Most azonban az eddigi legnagyobb fenyegetéssel kell szembenézniük: az emberrel. A tengeri teknősöknek hét faja létezik, és mindegyikük veszélyeztetett. Az őket fenyegető legfőbb veszélyek a környezetszennyezés, az éghajlatváltozás és az orvvadászat. A tengeri teknősök minden évben több millió tojást raknak le a tengerpartokon világszerte. Ezeknek a kikeléseknek azonban csak kis százaléka éri meg a felnőttkort, a többit a ragadozók felfalják, vagy más okból elpusztulnak. Számukra a legnagyobb segítség egy olyan szervezet támogatása, mely a tevékenyen részt vesz a szaporodási folyamat védelmében, például a SeaTurtleFundation Ausztráliában.

Fotó: unsplash/wexor
Orangután

Az orángutánok is veszélyeztetett fajnak számítanak, már csak körülbelül 60-80 ezer példány él a vadonban Indonéziában és Malajziában. Élőhelyük pusztulása és az illegális vadállat-kereskedelem miatt kritikusan veszélyeztetettek. Segíthetsz az orángutánokon, ha támogatod az élőhelyük védelmén dolgozó szervezeteket, például az Orangutan Foundation International.

Fotó: unsplash/Dan Dennis
Hópárduc

A hópárducok Közép-Ázsia hegyvidékein élnek, és populációjuk riasztó mértékben csökken. A hópárducokat leginkább az emberi tevékenység – például a bányászat, az útépítés és a mezőgazdaság – miatt bekövetkező élőhelyvesztés fenyegeti. A másik nagy veszélyt a bundájuk és csontjaik miatt folytatott illegális vadászat jelenti. A hópárducok megmentésén fáradhatatlanul dolgozik a Snowleopard Trust szervezet, akiket online adománnyal támogathatsz. Hidd el, a legkisebb összeg is számít.

Fotó: unsplash/Uriel Sorberanes
Orrszarvúak

A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) az összes orrszarvúfajt a „súlyosan veszélyeztetett” vagy „veszélyeztetett” kategóriába sorolja. A csökkenés elsődleges oka a szarvukért folytatott orvvadászat, amelyet a hagyományos ázsiai gyógyászatban használnak. Bár nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az orrszarvú szarvának fogyasztása bármilyen egészségügyi előnnyel járna, a kereslet továbbra is növekszik. Ennek eredményeképpen az orrszarvúakat riasztó ütemben ölik meg – egyes becslések szerint naponta akár három orrszarvút is orvvadásznak. Az egyik legnagyobb szervezet, aki a faj megmentésével és védelmével foglalkozik a Save The Rhino, online adományokkal támogathatod őket.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: focusingondwildlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...