Saját KB bal
Saját KB jobb

Kóbor kutyákon segít a krikett sztár

Hazánkban a krikett, és így a nemzetközi krikettjátékosok nem igazán állnak a figyelem középpontjában. Nem így, Indiában, ahol a britek által elterjesztett sportnak hatalmas kultúrája van. A krikettjátékosok valódi sztárok, és mint ilyen emberek, befolyással és véleményformáló erővel is bírnak.

Virat Kohli, az indiai krikett válogatott kapitánya szívén viseli a kontiensnyi ország kóbor kutyáinak sorsát. A tavalyi évben alapítványa és a Vivaldis Animal Health egyesület együtt létrehozott egy trauma és rehabilitációs központot kifejezetten az utcákon élő kutyák számára. Az indiai a kóbor kutyák helyzetének javításáért számos szervezet küzd. Vannak, akik ivartalanítási akciókkal, míg mások tápadományokkal próbálják orvosolni a helyzetet. A szubkontinens városaiban ugyanis több, mint 60 millió kóbor kutya és talán még ennél is több macska él. Egy felmérés szerint a városi indiaiak 77%-a naponta többször lát kóbor kutyát.

Ez a cikkünk is érdekelhet: A szomszédság gondoskodik a kóbor kutyákról Indiában

A probléma tehát hatalmas, különösen azért, mert ezek az állatok generációk óta nem élnek családban. Bár az ember közelében élnek, de a mi fogalmaink szerinti szocializáció nem alakult ki náluk. Ahhoz, hogy családba kerülhessenek, ez pedig fontos lenne.

A másik égető probléma a balesetek és támadások következtében bekövetkező sérülések ellátása. Ebben segít a krikett sztár által alapított trauma és rehab központ, illetve a napokban átadott mentőautó. A kutyamentő a sérült, ellátást igénylő kutyákat a kórházba vagy állatorvoshoz szállíthatja, de a remek felszereltségének köszönhetően a helyszínen is tud ellátást nyújtani.

A hír bejelentésére Kohli ráadásul az egyik legfontosabb krikett mérkőzést megelőző idősávot választotta, így hatalmas nyilvánosságot kapott az ügy. A sztár befolyása és hírneve révén saját és más állatvédő alapítványok is több figyelemhez, ezáltal pedig nagyobb támogatáshoz, adományokhoz juthatnak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://dogexpress.in/virat-kohli-inaugurates-ambulance-service-for-stray-dogs/; https://www.indiatoday.in/india/story/how-many-stray-cats-dogs-loiter-unsheltered-in-india-1881222-2021-11-26; Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...