3 fontos üzenet új gazdiknak

A világ egyik legörömtelibb dolga, amikor új kutya érkezik a családba. Sokan éveken át vágyakoznak rá, hogy végre kutyájuk legyen. Mindent elterveznek, mindent megvesznek, mindenre felkészülnek. Másoknak hirtelen csöppen az életükbe az eb, és talán kevesebb előzetes ismerettel vágnak bele a kutyás létbe. Egy dolog azonban közös: lesznek nehézségek.

Mint minden új kapcsolatban, a kutyánkkal is össze kell csiszolódnunk, meg kell ismernünk és ki kell tapasztalnunk egymást. Ez a folyamat pedig olykor zökkenőkkel teli, mondhatjuk, hogy hullámzó. Olykor kétségbeesünk, hogy baja lesz. Vagy kétségbe vonjuk magunkat, hogy nem vagyunk elég jók. Esetleg frusztrál, hogy még mindig nem ért valamit. Vagy mi nem értjük? Pedig értenünk kellene, hiszen mindenhol azt írják, hogy ez így van.

Nyugalom. Aggodalomra semmi ok. Nem vagy rossz gazdi. És a kutyád sem rossz kutya. Vegyél egy mély levegőt és olvass tovább.
A kölyökkor nehéz, és olykor magányos. 

Ez különösen igaz, ha egyedül vagy, és még nem ismersz kutyásokat. A kölyök első pár hete, amíg az oltási programja be nem fejeződik, bizony eléggé magányos időszak. Megérkezik az új jövevény, és már alig várod, hogy bandázhass a többiekkel a parkban vagy kutyasuliba járjatok, kiránduljatok, sportoljatok együtt. A helyzet ezzel szemben az, hogy gyakorlatilag sehová sem mehettek, és senki sem jöhet hozzátok, hiszen még nincsenek meg a kicsi oltásai, így védtelen a fertőzésekkel.

Emellett minden idődet igyekszel vele tölteni, és erre szüksége is van, hiszen még nem szobatiszta, és négy-hat óránként haza kell menned. Ez persze ellehetetleníti a társas kapcsolatokat, amitől még magányosabb leszel.

Ha ez a helyzet, ne félj segítséget kérni! Egy lelkiismeretes kutyaszitter segíthet a kiskutya ellátásában, hogy találkozhass a barátaiddal. A közösségi médiafelületeken szintén sok kutyás csoport van. Az ott lévők között is lehet, hogy valaki éppen ugyanezen megy át. Ne félj segítséget kérni, hiszen ezen minden kutyás keresztülment legalább egyszer.

Semmi sincs kőbe vésve.

Utánajártál mindennek. Pontosan tudod, hogy mivel, hogyan és a naponta hányszor eteted majd a kutyádat. Melyik kutyasuliba jártok majd és milyen sportokat űztök. Tisztában vagy vele, milyen képzési módszert választasz, és melyik állatorvoshoz viszed majd az új kutyádat.

Szuper! Azonban ha valami mégsem úgy sül el, és azt látod, hogy új családtagod nem éppen abba a dobozba tartozik, amibe gondolatban beletetted, és másra van szüksége, változtathatsz. Ha rájössz, hogy nincs időd minden nap szavakat tanulni vele, vagy friss húsból kalóriára pontos menüt készíteni számára, semmi gond. Semmi sincs kőbe vésve. Nincs tökéletes módszer, minden kutya és gazdi egyedi egységet alkot. A lényeg, hogy megtaláljátok, ami nektek megfelelő.

A változás természetes, és az élet része. Ezt meg fogod tapasztalni később is, ahogy a kutya és a saját igényeid, élethelyzeted változik.

A kutyatartásban nincs univerzális megoldás.

Minden ember, minden család, minden kutya más. Éppen ezért nem beszélhetünk olyan tökéletes megoldásról, vagy tökéletes kutyatartási módszerről, ami mindenkinek beválik.

Itt is fontos, hogy megtaláljuk azt a megoldást, ami számunkra megfelelő. Mivel etessem a kutyát? Hogyan képezzem? Hol aludjon? Melyik hám a legjobb? Mindezen kérdésekre válaszok millióival találkozhatunk az interneten és a kutyás közösségekben. A mi feladatunk, hogy kérdezzünk, informálódjunk és végül döntsünk. Azt senki nem fogja tudni megmondani, hogy nekünk mi a legjobb. Lehet, hogy elsőre mi sem, de ez teljesen rendben van.

Ha tudtuk volna azt, amit most tudunk, biztosan másképp csinálunk sok mident. De akkor kimarad a kísérletezés, és így a tudás megszerzése is. Egy új kutya számos kihívással jár, ugyanakkor az egyik legjobb dolog, ami az emberrel valaha történhet.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Bindi’s Bucketlist Instagram; Kép:  Photo by Josh Hild from Pexels

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...