Saját KB bal
Saját KB jobb

Természetes rágcsák kutyáknak

A kutyák természetes ösztöne a rágcsálás. Szerencsés esetben mindezt nem a kedvenc cipőnkön kell kiélniük, hiszen ma már rágcsák széles választékából szerezhetjük be számukra a kedvenceket. A rágcsák világa azonban elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnhet, beletelhet némi kísérletezésbe, mire az ember megtalálja a megfelelőt.

Léteznek ehető rágcsák, ezek az úgynevezett fogtisztító jutalomfalatok. Ezek többsége keményítőből áll, több-kevesebb állati eredetű hozzávalóval. Bár a fogak egészségének szempontjából előnyös lehet a mindennapi rágcsálásuk, sok gazdi mégis ódzkodik tőlük, és természetesebb alternatívák után néz.

Talán mondanunk sem kell, hogy ebből sincs manapság hiány! Az újhullámos állateledelek között bőven találunk rágcsálható dolgokat természetes alapanyagokból. Lássuk a kedvenceket!

Himalájai sajtrúd

Több márkanéven kerül forgalomba a hagyományos eljárással, jak- és/vagy tehéntejből készült sajt rúd. Az egészen száraz, de megnyerően sajtos illatú csemege sok kutya kedvence. Előnye, hogy több méretben kapható, így a mini méretű ebektől a nagyobb testűekig mindenki megtalálja a magáét. A hagyományos eljárással, csak természetes anyagokból készült rágcsa akár fél-egy órára is kellemes szórakozást biztosít kedvenceinknek. További előnye, hogy maradék nélkül fogyasztható, így nem kell utána takarítani.

 Otthon is elkészíthető: Himalája kutya rágcsa házilag
Kollagén rágcsák

A kollagén egy vízben oldódó fehérje, amely a kötő- és támasztószövetekben található meg. Ízületi problémákra és mozgásszervi panaszokra sok gazdi adja por vagy kapszula formájában kutyájának. A kollagén rágcsák tekintetében ez a típusú hasznosulás vitatott, ettől azonban élvezetes és természetes rágcsának számítanak. Elérhetők rúd és karika formában is, szintén a kutyák méretének megfelelő nagyságú kiszerelésben. Előnyűk, hogy nem törnek szilánkosan és viszonylag szagtalanok.

Kávéfa bot

Sok kutya imád botot rágcsálni, de ez egyrészt a lakásban óriási kosszal jár, másrészt a botok esetleg felsérthetik a kutya száját. A kávéfa bot nem törik szilánkosan, inkább morzsálódik, ezért viszonylag minimális a sérülés veszélye. A kávécserje ágaiból készült rágcsák a legtöbb állatfelszerelési boltban kaphatók. Érdemes ebből is a kutyánk méretének megfelelőt vásárolni. Árak tekintetében jelentős eltérés lehet a kereskedők között, erre érdemes figyelni.

Rágócsontok

Strucccsont, velőscsont, sonkacsont és társaik. A természetes csontok remek szórakozást nyújtanak, és felélesztik a kutyák ösztöneit. Előnyük a természetességük, hátrányuk a kockázat. Fontos tudni, hogy a kemény csontok törhetnek, és apróbb szilánkok válhatnak le, amelyek egészségügyi kockázatot jelentenek. A fogak törése, lepattanása szintén előfordulhat, különösen idősebb kutyák esetében. Ezt mérlegelve válasszunk a kutyánk számára természetes csontot, és itt is figyeljünk a méretre.

Fontos figyelmeztetés: A rágcsák használata során mindig figyeljünk a kutyánkra, és vegyük el tőle azonnal, ha nem megfelelően játszik vele! Mindig a kutya méretének megfelelő rágcsát válasszuk!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by the happiest face =) from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...