Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló: Barátom, a filodendron

Summer Rayne Oakes Barátom, a filodendron című könyve nem kifejezetten kutyás könyv. Ugyanakkor, minden állat- és természetszerető ember tanulhat belőle, miközben jól szórakozik, és közelebbről is megismeri a szobanövények és a növényvilág titkait.

Summer Rayne Oakes divatmodellként kezdte pályafutását. Ő volt a világ első öko-modellje, mely címet azzal vívott ki, hogy csak etikus, organikus és környezetbarát ruhákat volt hajlandó felvenni. Ismertségét a környezet iránti elkötelezettség és a felelős gondolkodás hirdetésére fordította. Ismert aktivista, környezetvédő és „őrült növényes nő”.

barátom a filodendron
Summer Rayne és Kippee átültetés közben – Kép: wikipedia

New York-i lakásában közel 1000 szobanövényt gondoz, így teremtve meg saját maga számára egy darabka természetes oázist a nagyváros  szürke kopárságában. YouTube-csatornáján pedig izgalmas tartalmakat oszt meg a növények ápolásáról, a velük való gondoskodás mikéntjéről és arról, hogyan találhatunk harmóniát a növényápolásban. Persze jó pár gyakorlati tippet is megoszt, illetve elkalauzol minket hasonszőrű növényrajongók csodásan burjánzó lakásaiba is.

A Barátom, a filodendron mégsem csak növényápolási kalauz. Legalább annyira érdekes olvasmány, melyből megismerhetjük a növények csodálatos életét, a különböző kultúrák növényekhez fűződő viszonyát vagy éppen a növényápolás történelmi gyökereit.

Summer Rayne megosztja velünk, hogyan segíthet a növények közelsége, a róluk való gondoskodás a lelki problémák vagy akár a fizikai fájdalom enyhítésében. Mit adhat nekünk az, ha elmélyülten, elkötelezetten vigyázzuk és tápláljuk egy szobanövény, például filodendron életét.

Ami miatt azonban különös figyelmet érdemel a Barátom, a filodendron, az nem más, mint a szemléletváltás. Rávezet ugyanis, hogy a növények szempontjából nézzük a világot, hogy nyissunk a természet bölcsessége, a növények lassú élete felé. Megérthetjük a természet körforgását, és azt, hogy mi is egy rendszer részei vagyunk.

Ez a szemlélet pedig gazdiként is sokat segíthet, hogy közelebb kerülhessünk kutyánkhoz, jobban megérthessük az ő világát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Summer Rayne Oakes: Barátom, a filodendron (2020.); Kép: By SUMMER RAYNE OAKES – How to Make a Plant Love You: Houseplant Masterclass at 02:50, CC BY 3.0,;  https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79089636; Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...