Photo by Sorin Gheorghita on Unsplash

A tehetséges kutyák gyakrabban billentik a fejüket

Bizonyára mindenki találkozott már a kutyák cuki fejbillentő viselkedésével. A legtöbb kutya csinálja, időnként oldalra billentik a fejüket. Általában valamilyen vezényszóra, vagy a gazdi valamilyen kérdésére, hangjára.

Soha nem vizsgálták még, hogy miért billentik a kutyák a fejüket oldalra időnként, ezért is különleges és érdekes annak az új kutatásnak az eredménye, amely az Animal Cognition folyóiratban jelent meg. A kutatás szerint azok a kutyák, melyek képesek megtanulni játékaik nevét, oldalra billentik a fejüket, amikor meghallják, hogy a gazda valamelyik játékot kéri. Egy korábbi kísérletsorozat, a Genius Dog Challenge során vizsgált kutyák és gyűjtött adatok bizonyították, hogy néhány kutya képes megtanulni több játék nevét is. A vizsgálatban részt vevő kutyák közül a többségről az derült ki hogy két játék nevét sem tudják megjegyezni, viszont egyes kutyák különösebb erőfeszítés nélkül tanultak meg több játéknevet is.

A fejbillentés a tehetséges kutyákra gyakrabban jellemző

A szótanuló kutyák vizsgálatával párhuzamosan a kutatók azt is rögzítették, hogy a kutyák milyen mértékben és módon biccentik a fejüket a feladatok végrehajtása közben. Miközben a gazda épp valamelyik játékot kérte, elemezte a billentés meglétét és oldalát is. A megfigyelések a szerint a tehetséges kutyák nagyon gyakran billentették a fejüket, amikor meghallották a gazdi kérését valamelyik játékra vonatkozóan, míg más kutyák ritkán tették ezt.

Az eredmény tükrében további hasonló további hasonló kísérlet során, több játék bevonásával, csak a tehetséges kutyák fejbillentését figyelik meg. A kutatók azt találták, hogy a 24 hónapon át tartó kísérletsorozat során minden egyednél állandó volt az az oldal, amely felé a kutyák döntötték a fejüket.

„Úgy tűnik, hogy kapcsolat van a megnevezett játék sikeres kiválasztása, valamint a játék neve hallatára történő fejbillentés gyakorisága között. Kapcsolat van tehát a fejbillentés, illetve a releváns és jelentéssel bíró ingerek feldolgozása között” – Shany Dror, a tanulmány társszerzője.

„Fontos megjegyezni, hogy ez a tanulmány a fejbillentést csak egy nagyon specifikus kutya-gazda kommunikációs interakció során vizsgálta: amikor a tulajdonos arra kéri a kutyát, hogy hozzon oda egy megnevezett játékot. Ne gondoljuk tehát, hogy csak a Tehetséges Szótanuló Kutyák billentik a fejüket más, a fentitől eltérő, ebben a kutatásban nem vizsgált helyzetben is” – Temesi Andrea, kutató.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ELTE Etológia 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...