Saját KB bal
Saját KB jobb
Pixabay

A vadmadaraknál megjelent a madárinfluenza hazánkban

A Nébih közleménye szerint kimutatták egy elhullott vadmadárból a H5N1 vírus egyik altípusát, mely arra enged következtetni, hogy a madárinfluenza jelen van a hazai vadmadár állományban.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy Baranya megyében talált tetem vizsgálata során állapította meg, hogy az állat testében jelen van a madárinfluenza vírus H5N1 altípusa.  Ilyenkor a legfontosabb, hogy a baromfitartók fokozottan figyeljenek és ügyeljenek arra, hogy állataik ne érintkezzenek a vadmadarakkal.

A vizes területek nagyobb kockázatot jelentenek

A fertőzött vadmadarat egy halastó közelében találták Sumony településen. A madárinfluenza szempontjából a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek, ugyanis a vadmadarak kedvelt pihenőhelyei. A kórokozó megjelenését a vadmadarak vonulásával hozzák összefüggésbe a szakértők.

Lássunk tisztán H5N1 ügyben

A H5N1 vírussal kapcsolatban számos tévhit kering. Amit fontos tudni a vírusról: „A H5N1 az A típusú influenza vírusainak egyik altípusa, a madárinfluenza egyik okozója, amely az embert és más fajokat is megfertőzheti. A legveszélyesebbnek tartott influenza altípus, amely a kutatók szerint genetikailag módosulva alkalmas lehet egy pusztító emberi világjárvány kiváltására. Madárinfluenzát más vírusaltípusok is okozhatnak, ezért a madárinfluenza és a H5N1 nem azonos fogalmak. A köztudatban azért forrtak egybe mégis szorosan, mert az utóbbi években a média visszatérő témája lett a madárinfluenza jelentette veszély az ember számára, a halálos emberi megbetegedéseket pedig a H5N1 egyik törzse, illetve leszármazottai okozták. A törzs a HPAI A(H5N1) (az „A” az A típusra utal, HPAI rövidítés, angolul highly pathogenic avian influenza virus, azaz „magas patogenitású madárinfluenza-vírus”). A HPAI A(H5N1) sok madárpopulációban jelen van, különösen Délkelet-Ázsiában. Egy Ázsiában megjelent törzs világszerte terjed , madarak tízmillióival végzett és százmillióik leöléséhez vezetett, hogy terjedését megfékezzék. A madárinfluenza médiaemlítéseinek nagy többsége erre a törzsre utal.” Wikipedia

Fokozottan vigyázni kell a madárállományra

A Nébih szerint a legfontosabb teendő most a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimalizálása. A gazdáknak erre vonatkozóan szigorú és részletes járványvédelmi előírásokat kell betartani. Az állatokat zárt helyen kell etetni, és a takarmányukat is zárt helyen kell tárolni, hogy ne férjen hozzá semmilyen vadmadár vagy más állatfaj.  Az előírások betartása mellett további korlátozásokra nem kell számítani, de a szakemberek folyamatosan figyelik a vadmadarak fertőzöttségét.

Bohata Krisztina

(Kutyabarat.hu)

Forrás: MTI, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...