Saját KB bal
Saját KB jobb

A játék

A játék. Az különös. 

Gömbölyű és gyönyörű,
csodaszép és csodajó,
nyitható és csukható,
gomb és gömb és gyöngy, gyűrű.”

Írja Kosztolányi DezsőA játék” című versében, melynek játékos soraiban ízelítőt kaphatunk a játék csodájáról. A gyerekekhez hasonlóan a felnőttek számára is felszabadító elmény a játék. Kikapcsolódás, elfoglaltság és szórakozás. Természetesen a kutyák esetében sincs ez másképp. Kevés annál boldogabb pillanat van, amikor a kutyánk önfeledten játszik. Olyankor megszűnik számára a világ, kikapcsol.

Minden kutyának megvan a kedvenc játéka, amiben leginkább örömét leli. Van, aki a rágcsákat kedveli, míg mások egy plüsst dögönyöznek elmélyülve órákig. Megint mások a gazdis játékokért vannak oda, mint a huzivoni vagy a labdázás. Annyi bizonyos, hogy akármi is legyen kedvencünk kedvence, a játékos viselkedésnek rendkívül kedvező hatásai vannak.

A játékos viselkedés például jó hatással van a kutya – ember kapcsolatra (Robert Fagen: Play Behavior in Animals, 1981.). Emellett a szóló játék is remek dolog, különösen a mentális egészség és a stresszkezelés szempontjából. Míg a legtöbb emlős állat esetében többnyire a kölyköknél jellemző a játékosság, az ember és a kutya két olyan faj, melyek ezt a tulajdonságukat élethosszig megőrzik. Legalábbis, szerencsés esetben. A játék ugyanis jó hatással van a jóllétünkre, úgynevezett önjutalmazó viselkedés, mely során csupa pozitív élmény ér minket. A másokkal való kapcsolódás lehetősége külön bónusz.

A kutyák esetében a játékosság alapvető, és egy jó gazdi teret és lehetőséget is teremt ezen igény kielégítésének. Ebben talán a legfontosabb az, hogy megtaláljuk, mi az, ami éppen örömet okoz a kutyánknak, illetve, hogy változatossá tegyük a játéklehetőségeket, játékszereket.

Hogyan találhatom meg, milyen játék tetszik leginkább a kutyámnak?

Lényeges tudni, hogy a kutyák játékok iránti fogékonysága változik. Lehet, hogy kölyökkorában imádott rágcsálós játékokkal játszani, de most éppen a labda a kedvence, vagy imádta azt a plüsst, de most rá se konyít. Ez teljesen természetes. Mindig résen kell lennünk, és új lehetőségekkel bővíteni a palettát. Egy idő után a kutyánk megismer annyiféle játékot, hogy esetleg ő kezdeményezze a váltást. Nekünk bevált a játékszerek „rotációja” is: azaz, egy időre eltesszük őket, majd mondjuk két hónap után újra elővesszük. Ilyenkor a hetek óta érdektelen játékok újra az újdonság erejével hatnak.

a játékról
A kedvenc játék változhat, de a játékosság örök

Jó, ha tudjuk azt is, hogy kutyánk mennyire ételcentrikus. Talán könnyebb dolga van azoknak, akiknek a kutyája érdeklődik az ételek iránt, hiszen feltárul a tölthető játékok, nyalogatós tálak, logikai játékok és egyén foglalkoztatók széles palettája. Az se keseredjen el, akinek a kutyája nem nagy gourmand. Számukra is remek játéklehetőségek kínálkoznak a különféle interaktív labdák, pullerek, szőrös huzivonik és egyéb kiegészítők terén.

A másik fontos szempont még a kutyánk társasági igénye. Azaz, hogy egyedül, más kutyákkal vagy velünk szeret-e játszani. Igyekezzünk ebből a szempontból is az igényei szerint lehetőségeket kínálni. Ha másokkal szeret, irány a futtató vagy a park, esetleg a napközi. De szervezhetünk otthoni játszópartit is a pajtikkal alkalmasint. Ha ránk van kattanva, ne sajnáljuk tőle a lehetőséget. Sokszor a játék stimulálóbb és eredményesebb, mint a séta. 10 perc labdázás vagy flirt pole a gazdival igazán nem a világ.

Ezek után már gyerekjáték beiktatni egy kis játékidőt a napba. Érdemes a reggeli vagy esti órákban tervezni ezzel, mert a kutyák ilyenkor a legaktívabbak. Mi pedig kevésbé, és a játék során felszabaduló hormonok szuper ébresztők. Ha eddig nem játszottunk kutyánkkal, szánjunk csak napi tíz percet a közös játékra, hamarosan láthatjuk majd a változást.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Marc Bekoff, John A. Byers: Animal Play; Bindi’s Bucket List; Képek: Photo by Yaroslav Shuraev from Pexels; Photo by Blue Bird from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...