facebook.com/PannonEagleLIFE

Nyugdíjba vonul Falco, Közép-Európa első méreg-és tetemkereső kutyája

Falco az első méreg- és tetemkereső kutya nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Európában is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben tudatta, hogy Falco, a 9 éves német juhászkutya befejezi rendkívül sikeres pályafutását és nyugdíjba vonul. Az MME 2013-ban hívta életre a méreg-és tetemkereső kutyás egységet, mely azóta is jelentős részt vállal a ragadozómadár-mérgezések elleni küzdelemben. Az egység első és legfontosabb tagja Falco, aki most hét eredményes év után nyugdíjba vonul.

Világhírű kutyás egység

A kutyás egység Deák Gábor vezetésével jelentős eredményeket ért el a mérgezéses bűnesetek felderítésében. Ma már az egyik legsikeresebb méreg-és tetemkereső kutyás egységként tartják őket számon az egész világon. Több mint ezer terepi keresésnek voltak a részesei, 585 mérgezéses bizonyítékot találtak.

Nehéz volt a kezdet

A magyarországi kutyás egység felállítása már korábban, 2010-ben tervben volt az MME-nél, de ekkor még semmilyen tapasztalatuk nem volt a témában. Úgy kellett megtalálni a feladatra legalkalmasabb kiképzőt, kutyavezetőt és kutyát, hogy nem lehetett korábbi tapasztalatokra hivatkozni, hisz ilyen egység akkor még csak Spanyolországban és Olaszországban volt. Így csak a projekt előkészítése 3 évig tartott. Végül a Helicon LIFE projekt keretében 2013-ban kezdődhetett el az Országos Rendőr-főkapitányság Dunakeszi Oktatási és Kiképző Központjában. A kutyavezetői feladatokra az MME egyik korábbi önkéntesét, Deák Gábort választották ki. Gábor és Falco egy négy hónapos speciális, a drogkereső kutyákéhoz hasonló kiképzésen vett részt, csak kábítószer helyett neki elhullott állati tetemeket és a leggyakrabban használt mérgeket kellett megtalálnia.

„Az elején én csak olyan voltam számára, mint egy kiszolgáló személyzet, aki odaadta a játékát. Ahogy azonban elkezdtünk dolgozni, és együtt töltöttünk minden napot, egyre szorosabb lett a kötődés, majd az évek alatt eljutottunk oda, hogy most már minden mozdulatából tudom, hogy mit akar, mit jelez. És ezzel ő is így van, én csak egyet biccentek, és arra megy, amerre én szeretném.” (Deák Gábor)

Van kire hagyni a terepet

Falcónak az elmúlt években kollégái is lettek, 2017-ben Carlo, a belgajuhász, 2020-ban pedig Hella, a németjuhász csatlakozott a csapathoz. A két kutya sokáig csak Falco segítőjeként dolgoztak, de az idei évtől már teljesen átvették a feladatokat. Falco tehát 9 évesen nyugodtan mehet nyugdíjba, bár ha rajta múlna, még most is dolgozna

 „A mai napig megvan benne a tűz, már reggel jelentkezik a kapunál, hogy menne dolgozni. A szíve még most is viszi előre, képes lenne egész nap menni, akár kölyökkorában, de a teste már nem bírja ezt a terhelést.” (Deák Gábor)

Boldog nyugdíjas éveket kívánunk Falco-nak!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, parlagisas.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...