Kutyabarát könyvajánló: Csányi Vilmos – Kíváncsiságom története

Írt már tudományos értekezéseket éppúgy, mint szépirodalmat. Olvashattunk tőle haszonállatokról és társállatokról, kentaurokról és kutyákról – akik ugye, tudjuk, hogy szőrös gyerekek. De talán eddig csak áttételesen ismerhettük meg, hogy ki is Csányi Vilmos, ki az ember a kutatások, történetek mögött, és mi motiválja, hogy újabb és újabb felfedezéseket tegyen.

Csányi Vilmos – Fotó: wikipédia

A Kíváncsiságom története erre a bujkáló kérdésünkre ad választ. Hogyan lett az 1935-ben született kisfiúból világhírű tudós? Hogyan lett vegyészmérnökből az Etológiai Tanszék alapítója és vezetője? Mi az, ami a világ megismerésére hajtja, és hogyan ás egyre mélyebbre és mélyebbre egy-egy természettudományos kérdésben. Mi vezette a halak megfigyelésétől a kutyákig, majd a majmokig. Olvashatunk társadalmi kérdésekről, szociálpszichológiai témákról és a globális társadalomról.

Fejezetről fejezetre bontakozik ki előttünk a televízióból, rádióból, interjúkból már „jól ismert” Csányi Vilmos tudós elméje. Rendkívül érdekes bepillantást nyerhetünk a kíváncsiság által meghatározott gondolkodásmódjába, és elkísérhetjük egy úton, ahol szinte fogja a kezünket, és vezet bennünket a világról való elmélkedésre. Ez a típusú, megismerésre és felfedezésre törekvő gondolkodás, ami a görög filozófusok óta formálja és viszi előbbre az emberiséget a megismerés útján az, amitől igazán csodálatos érzés embernek lenni. Nem a pusztítás, az önzés vagy a haszonszerzés a cél, hanem a megismerés. Ami valahol mélyen a csodálatban gyökerezik, és folyamatos alázat és kitartás hajtja.

Csányi Vilmos új könyve nem csupán „egy új Csányi-könyv” – bár önmagában ezért is sokan levesszük a könyvesboltok polcáról. Betekintés a gondolkodás, elmélkedés, megismerés és a tudományos felfedezés folyamataiba. A Kíváncsiságom története lehet bármelyikünk kíváncsiságának kezdete, és remélem, hogy sok kamasz és fiatal kapja a kezébe, hogy végigvezesse őket azon az úton, amelyen olyan felfedezések várják őket, mint Csányi professzort.

A Margó Irodalmi Fesztiválon bemutatott könyv már kapható a könyvesboltokban.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
ISBN: 9789635721320; Open Books (2021); Kép: Készítette: Gábor Hanák (Cassandro) – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10117057; Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...