Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Miikka Luotio on Unsplash

Mobil ivartalanító állomás üzemel Tiszaburán a rengeteg kóbor kutya miatt

Tiszaburán a kóbor kutya helyzet szinte már kezelhetetlen, ezért több már intézkedés mellett egy mobil ivartalanító állomást adtak át a községnek.

Az ivartalanító állomást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felelős állattartási programjának részeként telepítették Tiszaburára,  az egyre növekvő kóbor kutya állomány megfékezésére. Az átadón  Ovádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos is jelen volt, aki hangsúlyozta, hogy a kóbor állatok számának csökkentése csak ivartalanítási programmal érhető el.

Több száz kóbor kutya

A szeretetszolgálat programjának köszönhetően nemcsak az ivartalanításra nyílik lehetőség, de a kutyákat térítésmentesen be is oltják az állomáson.  Fontos és égető problémára nyújthat enyhítést ez a program, hiszen a legszegényebb településeken több ezer kutya nincs beoltva és csippelve. Csak Tiszaburán több száz kóbor kutya él az utcákon, többször előfordul, hogy a gyerekek nem tudnak végigmenni az utcán a kutyák miatt. De nemcsak a kóbor kutyák jelentek problémát. A kerítés nélküli házakban tartott ebek ellátatlan szaporulatai közbiztonsági és járványügyi veszélyt is jelentenek. Az ivartalanító állomás tartós működtetése nyújthat csak megoldást erre a problémára.

Már tíz helyszínen ivartalanítottak

Az programban eddig több mint 800 kutyát ivartalanítottak,de ami még ennél is jobb hír, hogy 250 kutyusnak gazdát is sikerült találni. A program az edukációra és a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt fektet.  Az elmúlt hetekben már tíz helyszínen járt a mobil ivartalanító állomás. A tervek szerint a térségben továbbra is folyamatosan jelen lesz a mobil állatorvosi ellátás, hetente két helyszínen. Egy alkalommal átlagosan húsz kutya kezelését lehet megoldani.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI, maltai.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...