Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyaszőr a tengeri olajfoltok ellen

Van egy jó hírünk a hosszú szőrű kutyák gazdijainak! A sok-sok szőrszállal egy jó ügyet támogathatnak. Valószínűleg nem gondoltuk volna, de a kutyaszőr tökéletesen alkalmas a tengerbe ömlött olaj feltakarítására.

A Sydney Egyetem kutatói úgy találták, hogy a kutyaszőr (és az emberi haj is) a szintetikus szálakhoz hasonló hatékonysággal képes felszívni a tenger felszínére ömlött olajat. A hajókatasztrófák vagy más balesetek következtében a tengerbe ömlött olaj eltávolítása rendkívül fontos, de egyben bonyolult művelet is. A kiömlött olaj ugyanis elterül a vízfelszínen, kisebb fajsúlyánál fogva nem süllyed le. Illetve nem is oldódik vagy elegyedik a vízzel. Ennek következménye a jól ismert olajfolt, amely átjárhatatlan réteget képez a felszínen és elzárja a tengert az oxigéntől, amely a tengeri élőlények és a fotoszintézis miatt nagyon veszélyes.

Ezért fontos, hogy az olajfoltot mielőbb eltakarítsák, de ezt csak speciális, az olaj abszorbálására képes anyagokkal lehetséges. Ezeket pedig gyakran szintetikus anyagokból gyártják, ami nem éppen környezetbarát. Természetesen nem csak tengeri olajkiömlés, hanem bármilyen olajfolt eltávolítására használhatók a kuytaszőr termékek. Megakadályozhatjuk, hogy az úttestre ömlött olaj bejusson a csatornarendszeren keresztül a vízbe vagy a talajba stb.

Kutyaszőr a megoldás

Ezért remek hír az ausztrál kutatás eredménye. Hiszen így gyakorlatilag felesleges szemétből állíthatunk elő olajseprűket és nedvszívó lapokat. A hulladék hasznosítása pedig nem csak az ökológiai katasztrófa elhárítása szempontjából remek, hanem az erőforrások kímélése miatt is. Egy amerikai non-profit szervezet, a Matter of Trust, „Clean Wave” programja keretében gyűjti a kutyaszőr adományokat, illetve az emebri hajat is. A kuytaszőr és haj adományozással kapcsolatban van pár alapvető szabály (csak tiszta, szennyeződésektől mentes hajat fogadnak), de szinte bármilyen hosszúságú haj vagy kutyaszőr alkalmas a célra. Fontos, hogy a levágott szőrt egy tiszta textillel vagy papírlappal fogjuk fel, és hagyjuk ki a farok tövének szőrét.

Az adományozás és a jótékony munka több lépésébe is becsatlakozhatnak az érdeklődők a kutyaszőr felajánlástól a saját olajseprű-készítő műhely nyitásáig.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://thebark.com/content/collecting-fur Kép: Photo by Mathias P.R. Reding from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...