Saját KB bal
Saját KB jobb
Petr Kuznetsov képe a Pixabay -en.

Spanyolországban nem csomagolják többé a zöldségeket műanyagba

A spanyol kormány 2023-ra be akarja tiltani a zöldségeket és gyümölcsöket borító műanyag csomagolások használatát.

Spanyolországban új fejezet nyílik 2023 elejétől a műanyag szennyezés elleni harcban. Az ország új célt tűzött ki, miszerint betiltják a szupermarketekben a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását.

Az illetékes minisztérium által kidolgozott rendeletből egyre több részlet derül ki, a tárca szóvivője pedig nyilatkozott az El País spanyol lapnak, miszerint a műanyag szennyezés mára minden határt túllépett, sokkal jobban kell küzdeni ellene, mint gondolnánk.

Csak a csomagolás évi 1,6 millió tonna

A statisztikák szerint csak a műanyag csomagolások Spanyolországban évente 1,6 millió tonna műanyag hulladékot termelnek. Ennek a mennyiségnek kevesebb mint a fele kerül csak újrahasznosításra. A zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolása, fóliázása régóta terítéken van a környezetvédelemmel foglalkozó hatóságok asztalán. Ezek a csomagolóanyagok feleslegesen szennyezik a környezetet, használatuk elengedhető és szükség esetén mással pótolható. A spanyolok egyébként a francia jogszabályt követik, ott már 2022 elején életbe lép egy hasonló, zöldség-gyümölcs műanyag csomagolást tiltó jogszabály.

A törekvések itt nem állnak meg

A csomagolás betiltásán kívül a rendelet más előírásokat is tartalmaz. 2023-tól szabályozni fogják a rendezvényeken felhasználható műanyag poharak számát, valamint felére kívánják csökkenteni a forgalomban lévő ásványvizes és üdítőitalos PET palackok számát. Valamint azt is szeretnék elérni, hogy ezeknek a PET palackoknak a 100 százaléka újrahasznosítható legyen.

„Műanyagot eszünk, műanyagot iszunk és műanyagot lélegzünk.”

Ezzel a mondattal kommentálta Julio Barea, a Greenpeace munkatársa a spanyol kormány törekvéseit. A környezetvédelmi szervezet üdvözölte a döntést, de vannak aggályaik a végrehajtást, betartást, alkalmazást illetően. A rendeletet egyébként összhangban van egy korábbi tanulmány ajánlásaival. A Marine Pollution Bulletin folyóiratban megjelent tudományos értekezés a spanyol tengerparton talált mikroműanyag szennyezés mértékét tárta fel, valamint ajánlásokat fogalmazott meg vállalatok és magánszemélyek részére is, a szennyezés mértékének csökkentésére. A tanulmány kifejtette, hogy az újrahasznosítás nem old meg semmit, a kulcs az egyszer használatos műanyag drasztikus csökkentésében rejlik.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Ecowatch

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...