Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Kevin Jackson on Unsplash

Figyelem! Szarvasbika a Gellért-hegyen, vaddisznók a Normafán

A budavári önkormányzat szeptember 7-én kiadott közleményében fokozott óvatosságra kéri a Gellért-hegyen járókat és kutyát sétáltatókat. A területre ugyanis egy szarvasbika, feltehetően egy gímszarvasbika tévedt.  A Gellért-hegyen nem nagyon számít az ember egy szarvasbika megjelenésére. Ezért fontos, hogy minél több kutyáshoz eljusson a hír, sokkal jobban oda kell figyelni a körülményekre.

Mikor veszélyes egy ilyen találkozás?

A vadon élő állatok alapvetően tartanak az embertől és ha tehetik, messzire elkerülik őket. Ha az emberhez köthető zajokat hallanak, időben és kellő távolságra elmenekülnek.  Baj akkor lehet, ha hirtelen bukkan fel előttük egy ember, vagy egy kutya megkergeti, esetleg támadja őket. Ilyenkor megijednek és bár általában menekülőre fogják, előfordulhat hogy felöklelik vagy megsebesítik a útjukba eső embert vagy kutyát.  Ha az állat számít az ember jelenlétére, vagy az ember kiad valamilyen hangot, amikor meglátja az állatot, akkor a vadnak lehetősége van a menekülésre.

Mit tegyünk, ha szembe találkozunk egy szarvassal a Gellért-hegyen?

Az első tanács, hogy próbáljunk meg ne pánikba esni. Nyilván ez nem fog menni és pánikba fogunk esni, de a körülményekhez képest mindenképpen próbáljunk meg higgadtak maradni. Semmiképp ne közelítsünk az állat felé, ne kezdjünk el ordítozni és sikítani vagy vadul hadonászni. Ez mind megijesztheti őket és kiszámíthatatlanná válhat a viselkedésük. Álljunk meg, majd lassan, kerülve minden hirtelen mozdulatot, hátráljunk ki előlük és várjuk meg, míg elballagnak. Fontos azonban tudni azt is, hogy mivel elkezdődött a szarvasbőgés, a hímek tesztoszteronszintje magasabb, agresszívabbak lehetnek.

Vaddisznók a Normafán

A Normafa sétány végén több kutyás is észlelte napokban vaddisznó csordák jelenlétét.  Ezen a szakaszon is érdemes változtatni szokásainkon és a kutyákat pórázon tartani az erdei ösvényeken is. Semmiképp ne engedjük be kutyáinkat az erdős területekre, pláne szürkületkor és utána, mert a baj nagyon hamar meg tud történni és egy vaddisznó akár végzetes sérülést is okozhat egy kutyának.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...