Saját KB bal
Saját KB jobb
pexels

Kutyavásárlással csaltak adót, büntetőeljárás indult a cég ellen

Egy jászberényi cég ellen indult büntetőeljárás, akik papíron nagy értékű kutyákat vásároltak, a valóságban azonban nem ez történt.

Az adóhivatal több mint 100 millió forint adókülönbözetet tárt fel a vizsgálat során, mely a fiktív adás-vételekből származott. A cég állítása szerint nagy értékű kutyákat vásároltak, melyeket aztán alapképzés után egy külföldi céghez szállítottak, aki speciális kiképzésben részesítette őket.  Az ügyben büntetőeljárás indult.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a vállalkozás kutyaiskola nyitását tervezte, ezért 2019-ben összesen 221 német juhászkutyát vásároltak, több mint kétszázmillió forintért. A cég ügyvezetője azt állította, hogy egy angol vevővel arról is megállapodtak, hogy a jászberényi alapképzést követően az angliai trénernél speciális képzést kapnak a kutyák. Így kábítószer-, robbanószer keresésre, vagy elfogásra alkalmas, értékes kutyák lesznek belőlük.

Gyanús ügyletek

A cégnek semmilyen bevétele nem származott az alap kutyakiképzésből, a helyszíni szemlén pedig mindössze 11 kutyát találtak az ellenőrök. Az ügyvezető állítása szerint a kutyákat Szlovákiába szállították, mert ott alacsonyabbak a tartási költségek. Dokumentumot azonban nem tudott a szállításról mutatni.  Sőt, a kutyáknak nem volt útlevele és a fuvart az állatok európai uniós tagállamok közötti mozgását nyomon követő TRACES-rendszerben sem rögzítették.  A kutyák szlovákiai tartózkodási helyét sem tudták megnevezni, valamint a kétszáz kutya gondozásával járó gyógyszer- és élelmezési költségekre sem utalt semmi bizonyíték.

Értékcsökkent kutyák

A cég ügyvezetője később azt állította, hogy a tervezett angliai értékesítés meghiúsult, így a kutyák értéke lecsökkent. Ezért nagy részüket egy alacsony, névleges összegen értékesítették. Ennek igazolásaként 91 adásvételi szerződést is bemutattak a NAV-nak, melyek szerint a kutyákat 1 euróért adták el szlovák magánszemélyeknek. A vizsgálat során kiderült, hogy a társaság a számlákon szereplő 221 kutyát soha nem szerezte be, a számlákon szereplő események nem történtek meg.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI , Police.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...