Photo by Matt Seymour on Unsplash

Büntetést érdemel az a gazdi, akinél nincs ürülékgyűjtő zacskó?

A Hegyvidéki Önkormányzat a napokban egy kérdőívet küldött ki a kerületi polgároknak, melyben a kerület „kutya helyzetével” kapcsolatban tesznek fel kérdéseket.

A kérdőívet minden kerületi polgár számára elérhetővé tették, tehát kutyások és nem kutyások is elmondhatják véleményüket és tapasztalataikat.  A kerületben kiemelkedően jó a kutyapiszok kukák helyzete, az elmúlt években több száz kutyapiszok gyűjtő szemetest helyeztek el az utcákon, parkokban. A zacskó töltése is hatékonyan meg van oldva, általában hamar pótolják a kiürült tartókat.

Mikor büntessen a közterület-felügyelet?

A kérdőívben többek között olyan kérdések is felmerülnek, melyeket helyi polgárok indítványoztak az önkormányzatnak. Lakossági javaslatként érkezett be az önkormányzathoz az is, hogy a közterület-felügyelők bírságolják meg azt a gazdit, akinél nincs ürülékgyűjtő zacskó. Ez a felvetés elsőre nagyon szigorúnak és talán túlzónak tűnhet és egyelőre nincs életben ilyen rendelet, azonban érdemes foglalkozni a kérdéssel elméleti szinten.

A városi kutyakaki helyzet

Abban minden tudatos és felelős gazdi egyet ért, hogy a kutya ürüléket kötelességünk felszedni a közterületről.  Az olyan kampányok és érzékenyítő programok, mint például a Kutyabarát Magazin által szervezett „A kakitündér nem létezik” edukációs program, sokat segített azon, hogy az elmúlt évek alatt a városi „kutyakaki helyzet” egyre jobb és jobb legyen.  Valóban egyre több az ürülékgyűjtő konténer és a kihelyezett gyűjtők szám a városban, melyet csak használni kell.

Azonban lehet ez egy gazdi számára alapvetés? Felmenti őt az alól, hogy mindig legyen nála kakizacsi? Vagy ha véletlenül éppen nincs, akkor büntetést érdemel? Egy ilyen szigorú rendelet talán még jobban elősegítené a kutyások felelős viselkedését, de bizonyára olyan „becsületes” gazdik is áldozatul esnének, akiknél valóban csak egyszeri botlásként éppen kifogyott a kakizacsi.

Ti mit gondoltok egy ilyen szabályozásról? Írjátok meg kommentben! Arról is szívesen hallanánk, hogy más kerületekben is foglalkoznak-e ilyen példamutatóan a kutyások helyzetével, mint a Hegyvidéken. Mit tapasztaltok?

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...