Cukkini – Biztonságos, egészséges vagy veszélyes a kutyák számára?

A cukkini talán a legnépszerűbb nyári idényzöldség, amely manapság már egész éven át elérhető a zöldségespultok kínálatában. Népszerű grillezve, töltve és nyersen, salátákban is, de cukkini-tészta is készíthető belőle. Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a cukkini nem csak ehető, de egészséges is a kutyák számára. Erről tanúskodik a számos cukkinis recept, amelyet Gasztrokutya rovatunkban eddig megosztottunk.

Cukkinis, sárgarépás és spenótos kutyakeksz
Gasztrokutya – Nyári „Buddha tál

Ha azonban eddig elkerült volna a cukkini láz, akkor lássuk, miért lehet érdemes ezzel a finom zöldséggel gazdagítanod kedvenced étrendjét.

A tökfélék családjába tartozó cukkini – rokonaihoz hasonlóan – nyersen, párolva, főzve és grillezve egyaránt fogyasztható a kutyák számára. A zöld, sárga, csíkos vagy foltos zöldség 95%-a gyakorlatilag víz, ezért remekül pótolja a nedvességet nyáron. Kiváló nasi, ami hidratál is egyben. Gazdag ásványi anyagokban, tartalmaz mangánt, rezet, foszfort, cinket, kalciumot, magnéziumot és káliumot. A vitaminok közül A- és C-vitamint, illetve többféle B-vitamint is tartalmaz, köztük folsavat, mely fontos vérképző.

Antioxidáns tartalma révén (embereknél kimutatható módon) csökkenti a káros sejtelváltozások mértékét. Enyhe hashajtó hatású, ezért figyeljünk a mértékre. Gyulladásgátló és vértisztító hatása miatt hasznos lehet gyulladásos betegségek során a lábadozás és a felépülés támogatásában (állatorvossal egyeztetve).

Semleges íze miatt felhasználható édeskés és húsos receptekhez egyaránt. Mivel kiváló rostforrás, ugyanakkor alacsony a kalóriatartalma, ezért „ballasztként” alkalmazható számos receptben. Hozzáadásával könnyíthetünk az ételen, összességében csökkenthetjük az egy adagra jutó kalóriamennyiséget, növelhetjük a nedvességtartalmat és hasznos rostokkal gazdagíthatjuk az eledelt. Legyen szó kutyakekszről, fagyiról vagy otthon főzött vagy nyers tálról, a cukkini remek kiegészítő lehet.

Érdemes arra figyelni, hogy a cukkinit lehetőleg minimális hőkezeléssel adjuk a kutyáknak, így a vitaminok, a rostok és a nedvességtartalom nagy része megőrizhető.

Figyeljünk a minőségre, és lehetőleg zsenge, édes, háztáji vagy bio zöldséget válasszuk kutyánk számára. A legtöbb kutya megérzi, ha a cukkini kissé kesernyés, és nem eszik meg – ami jobb is. A tökfélék kesernyés ízéért felelős anyag ugyanis nem egészséges a kutyák számára. Ahogy az uborka esetében is, ne használjuk fel a „megkeseredett” cukkinit sem. Vágjunk le egy kis darabot a végéből óvatosan kóstoljuk meg, és ha keserű, dobjuk a komposztba.


Mint minden új élelmiszer, úgy a cukkini etetése előtt is kérjük ki az állatorvos véleményét.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; Dogs Naturally Magazine; tudatosvasarlo.hu; Kép: Photo by Les Bourgeonniers from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...