Saját KB bal
Saját KB jobb

Három gyógynövény, amely segíthet a nyersetetésre váltás idején

A nyersetetésre történő átváltás – illetve, általánosságban táplálkozási irányzatok közötti váltás vagy egyszerűen tápváltás esetén is – előfordulhat, hogy kutyánk az átmeneti időszakban egy kis segítségre szorul. Nincs ebben semmi meglepő. Képzeljük csak el, hogy éveken keresztül csak gyors ételen éltünk, majd hirtelen teljes értékű, nyers ételekre váltanánk. Valószínűleg a mi szervezetünknek is kellene egy kis idő, amíg átáll az új rendszerre. Ebben az időszakban a türelem mellett az odafigyelés és az alábbi három gyógynövény viszont sokat segíthet.

Mivel járhat a váltás?

Attól függően, hogy mivel és milyen sokáig etettünk korábban és mire váltunk, illetve a kutyánk korától, egészségi állapotától és egyéni jellemzőitől függően számos tünetet észlelhetünk táplálkozási váltás során:

  • csökkent vagy fokozott energiaszint
  • hasmenés vagy szorulás, hányás
  • lágyabb állagú, szokatlan szagú széklet
  • a székletürítés gyakorisága (többször vagy épp kevesebbszer ürít)
  • a széklet mennyisége (többet vagy épp kevesebbet ürít)
  • étvágy növekedése vagy csökkenése stb.
Fontos figyelmeztetés: Minden esetben kérjük állatorvos segítségét, ha nyersetetésre vagy más táplálkozási irányzatra váltunk. Ha kutyánk súlyos, aggasztó tüneteket produkál, azonnal keressük fel az állatorvost!

Ezek többnyire a méregtelenítéssel és a szervezet, elsősorban az emésztőrendszer alkalmazkodásával vannak összefüggésben. Normál esetben enyhe tünetekről beszélünk, amelyek legfeljebb egy-két hét alatt elmúlnak.

A váltást támogathatjuk különböző probiotikumokkal, melyek támogatják a bélmikrobiom (bélflóra) alkalmazkodását, illetve gyógynövény készítményekkel is, melyek segítenek a méregtelenítési folyamat során.

Gyógynövény alkalmazás kutyák esetében

Kutyák és emberek esetében is igaz, hogy a gyógynövény készítmények alkalmazását körültekintően, a gyógyszerekhez hasonló óvatossággal végezzük. Ne feledjük: a gyógynövények hatóanyagot tartalmaznak, amely „kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg”. A pontos adagolásról kérjük ki szakember véleményét.

Gyógynövények alkalmazhatók forrázat (tea), tinktúra, szárított és kapszula formában. Ezek közül az alábbiakban a szárított vagy kapszulás kiszerelés javasolt.

Kamilla

A kamilla (Matricaria recutita) virágzatát gyűjtik, majd szárítják ki. A kamillavirág összemorzsolva szórható rá az eledelre. Csökkenti a gázképződést és segít a gázok ürítésében, ezzel csökkentve a puffadást. Görcsoldó hatású, segít szorulás és hasmenés esetén is. Ezen felül nyugtató és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Adagolás: 25 mg szárított kamilla / 40 dkg eledel; illetve tea esetén: 15 g virágzat 1 dl vízzel forrázva 10 ttkg-ként, naponta 2-3 alkalommal elosztva.

Vemhes kutyáknak tilos kamillát adni!

Édeskömény

Az édeskömény (Foeniculum vulgare), a zellerfélék családjába tartozik, és puffadásgátló, szélhajtó hatásáról ismert. Csökkenti a szorulást, székrekedést, és étvágyjavító hatású.

Adagolás: 25 mg szárított édeskömény / 40 dkg eledel.

Vemhes kutyáknak tilos édesköményt adni!

Máriatövis

Májtisztító, méregtelenítő hatásáról ismert gyógynövény, amely támogatja az egészséges májműködést és a máj regenerálódását. Emiatt javasolt antibiotikum kúra után, illetve műtétek és gyógyszeres kezelések mellett a máj támogatására. Az állatorvosok egyre gyakrabban tanácsolják a gyógyszeres élősködő elleni szerek mellett kúraszerű fogyasztását.

A máriatövisben (Silybum marianum) található szilimarin nevű hatóanyag révén támogatja a májműködést és a méregtelenítést, amely jól jön a táplálkozási váltás esetén is. A szilimarin legjobban alkoholos tinktúrából szívódik fel, de ezt csak az állatorvos kifejezett javaslata esetén alkalmazzuk. Egyébként érdemes olyan készítményt választani, amely kifejezetten kutyák számára is javasolt, és jól felszívódó formában tartalmazza a gyógynövény hatóanyagát.

A máriatövis hatással van az inzulintermelésre (csökkentheti a cukorbetegek inzulinszükségletét), illetve bizonyos gyógyszer-hatóanyagok felszívódását is befolyásolja. Ezért csak állatorvosi felügyelettel javasolt szedni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazin, wikipedia; wikipedia; Gyógynövények kutyáknak; Kép: Photo by Blue Bird from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...