Saját KB bal
Saját KB jobb

4 tipp a ragyogó konyhához

A konyha takarítása nehéz feladat. A trendi konyhai hátfal és a különleges konyhabútor valahogy csak a magazinokban mutatnak olyan jól. Mit tegyünk, hogy a hétköznapi, sokat használt konyha is ugyanolyan ragyogó legyen, mint a magazinok címlapjain lévők?

Használjunk megfelelő tisztítószereket

Egyrészt a tisztítószerek nagyon fontosak. Ki kell tapasztalni, hogy milyet érdemes használni az egyes felületekre. Arra azonban mindenképpen figyeljünk oda, hogy minőségi tisztítószereket használjunk.

A csempét érdemes zsíroldó anyagot tartalmazó szerrel, a mosogató környékén pedig vízkőoldóval is áttörölni, akár naponta. Házi tippek is léteznek, ezek közül a szódabikarbóna az egyik, ami tényleg működik, de inkább csak fertőtlenítésre, zsíroldásra egyáltalán nem alkalmas, szemcséssége miatt pedig figyeljünk oda arra, hol használjuk, hiszen bizonyos felületeken mikrokarcokat is okozhat.

A másik gyakran javasolt otthoni tisztítószer az ecet. Vízkőoldó hatása van, savas kémhatású, szúrós szagú. Szagtalanít és fertőtlenít is, ám van, akinek túl kellemetlen az ecet maró szaga.

A konyhai zsíroldás

A konyhai zsíroldás azért fontos, mert a fürdőszobai szaniterekkel, csempével ellentétben a konyha a zsíros szennyeződéseknek is ki van téve. Ezért a zsíroldót tartalmazó tisztítószerek használata különösen javasolt ebben a helyiségben.

Házi megoldásként a trisó lehet megfelelő anyag, amely zsíroldó hatással is bír. Időnként a konyhai lefolyókat is mossuk át trisóval, hogy megelőzzük a csatornahálózatban fellépő esetleges dugulásokat, amelyek a zsíros szennyeződésekkel is összefüggésben állnak. A trisót egy darabig hagyjuk állni a lefolyóban, majd forró vízzel öblítsük le.

A rend lelke: a tárolás

Ahhoz, hogy állandó rendet tudjunk fenntartani a konyhában, jól meg kell szerveznünk a tárolást. Mindennek legyen állandó helye, ez pedig praktikus ötletek mentén legyen kialakítva. Ott legyen, ahol épp kézre esik.

A teret érdemes vertikálisan is kihasználnunk. Ezt a konyhában nagy belmagasságnál úgy tudjuk megtenni, ha két sor felsőszekrényünk van. Ez manapság kifejezetten divatos, keretes megoldás, mely a tárolás szempontjából is jolly joker, és esztétikailag is különleges. A zárt tárolás pedig nem csak divatosnak számít, de a rend érzetének megtartásában is segítségünkre van.

Megsárgult csempe

Nincs szomorúbb látvány a megsárgult csempénél. A csempe eredeti állapotát is vissza tudjuk nyerni, ha só és terpentin keverékével dörzsöljük át azt. Rövid idő alatt ismét fehér lesz a csempe.

Nem szabad nagyon gyakran alkalmaznunk ezt a megoldást, de időnként segíthet. A konyhai csempe tisztításakor tényleg nagyon fontos a zsíroldás is, ezzel meg is előzhetjük a bajt.

A csempék közötti fugát pedig fogkefével érdemes takarítani. Mind a csempét, mind a fugát tartsuk rendszeresen tisztán.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...