Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyújtózkodás

A nyújtózkodás a kutyák körében az élet velejárója. Mondhatni, része a csomagnak. A legtöbb kutya ébredés után nyújtózkodik, illetve ha fáradtak. A nyújtózkodás serkenti a vérkeringést és csökkenti a stresszt. Megnyugtat és ellazít. A mozdulat valami olyasmi, mintha a kutyánk játékra hívna, de elnyújtva, akár hosszú másodpercekig. Olyasmi, mint a jógában a lefelé néző kutya póz – talán innen is ered az elnevezés?

nyújtózkodásVannak kutyák, akik valóságos művészei a nyújtózkodásnak, és akár perceken keresztül képesek művelni. Mások azonban csak ritkán, éppen hogy csak megnyújtóznak, majd szaladnak is tovább. Mindez teljesen rendben van, a nyújtózkodás normális része a kutya létnek, aggodalomra alapvetően semmi ok.

Érdemes lehet azonban jobban odafigyelni, ha valamilyen változás áll be a megszokott nyújtózási rutinban.

Ahogy előbb is írtuk, az alvást vagy hosszabb pihenést követő nyújtózkodás teljesen rendben van. Az egy helyben fekvés során elgémberedhetnek az izmok, a nyújtózással helyreáll a vérkeringés. Ugyanakkor, ha a kutyánk folyamatosan nyújtózkodik, az utalhat arra is, hogy az izmai nem kapnak elég terhelést – azaz, mozgáshiányos életmódot él. A nyújtózással próbálja átmozgatni az izmait és frissíteni a vérkeringését. A sok nyújtózkodás lehet tehát annak is a jele, hogy kutyánknak több mozgásra lenne szüksége. Különösen igaz ez, ha egy aktívabb több mozgással járó időszak után kezdődik a sűrűbb nyújtózkodás.

Melegben megfigyelhetjük, hogy egyes kutyák a padlón nyújtózkodnak, mintha bele akarnának olvadni a talajba. Ez nem egy újabb jóga gyakorlat, hanem annak a jele, hogy a kutyának melege van. Hagyd, hadd hűtse magát, és mindig biztosíts számára hűvös helyet, ahol pihenhet.

Egészségügyi problémák

Ha a kutyánk egyik napról a másikra változtat a nyújtózási szokásain, akkor gyanús, hogy fájdalom vagy betegség áll a háttérben. A nyújtózás csökkentheti az izom- és ízületi fájdalmakat – ezért a gyakori nyújtózás akár erre is utalhat. A puffadás, a gyomorpanaszok remek ellenszere szintén egy kis átmozgatás, aminek hatására általában enyhül is a probléma (ezt a levegőben érezhetjük).

Komolyabb, gyulladásos belső szervi panaszok is állhatnak a háttérben – elsősorban a hastájéki fájdalommal járó vese- vagy hasnyálmirigy-gyulladás. Ilyen esetben a kutya nyughatatlanná válhat, nem találja a helyét – hiszen a fájdalom miatt nem kényelmes a fekvés. Étvágytalanság és a hasfal érzékenysége a további tünetek.

Mindenképpen érdemes állatorvoshoz fordulni, ha a kutyánk szokatlan módon nyújtózkodik, gyakrabban vagy ritkábban a megszokottnál, mivel ez fájdalomra utalhat.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: HowtoTraintheDog; Képek: Photo by Steshka Willems from Pexels; Photo by Sam Lion from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...