Saját KB bal
Saját KB jobb

Idős kutya a melegben

Az idősebb kutyák szívét és keringését könnyen próbára teheti a hőség. Mire figyelj, hogy idős kutyád is gondtalanul élvezhesse a nyári napokat?

Az idős kutyák esetében fontos, hogy odafigyeljünk a szív és az érrendszer egészségére. Egy bizonyos kor felett ugyanis jobb, ha kíméljük a keringést és nem terheljük túl kedvencünket.

Nyáron, a hőség fokozottan igénybe veszi a keringési rendszert. Ilyenkor észrevehetjük, hogy idős ebünk fáradékonyabb, esetleg nehezebben mozog vagy nem bírja olyan jól a sétát. Még egy fiatal kutya is jobban elfárad egy meleg nyári napon, mint egy idősebb – az ő keringésük azonban hamar rendeződik. Egy idősebb kutya esetében azonban nekünk kell odafigyelni, hogy ne terhelje meg túlságosan a szívét.

Séta, kirándulás, mozgás, sport

Ha idősebb kutyánk aktív életet él, akkor a melegebb napok beköszöntével érdemes egy kicsit visszavenni a tempóból. Itt nem feltétlenül csak a nyári kánikula idejéről van szó, amikor minden kutya számára fontos az óvatosság. A késő tavaszi napokon, amikor 20 °C körül mozog a hőmérséklet, már meggondolandó, hogy hosszabb sétákra, kirándulásra induljunk. Inkább délelőttre vagy estefelé, a hűvösebb órákra időzítsük a nagyobb igénybevétellel járó mozgást. És ne hagyjuk, hogy túlhajtsa magát. Ha liheg, fárad, akkor hagyjuk pihenni.

Mindig legyen nálunk víz az (idős) kutyánk számára is!

A melegben fontos, hogy igény szerint hűthesse magát. Akár többször is egy séta során. Otthon és út közben is legyen nálunk víz, így bármikor ihat, amikor neki jólesik.

A hűtőkendő vagy mellény, esetleg egy benedvesített sál is jó szolgálatot tehet út közben. Otthon pedig a hűvös, árnyékos hely és esetleg hűtőmatrac lehet hasznos.

Ha lehetőségünk van vízparton sétálni, ahol kedve szerint csobbanhat és ezzel lehűtheti magát, az remek – de egy otthoni kis kutyamedence is jó ötlet lehet, ha szereti a kutyánk a vizet és szívesen hűsöl így.

Elhízás

Túlzott terhet ró a szívre és a keringésre a túlsúly. Idős kutyák esetében (is) nagyon fontos, hogy ne lépjék túl az ideális testtömeget, így elkerülhető az szív és a keringési rendszer (valamint az ízületek, a légzőszervek stb.) túlzott igénybevétele. A diéta mellett a kíméletes testmozgás vagy a gyógytorna, úszás, fizioterápia remek és kíméletese módjai az esetleg felszökött zsírpárnák eltüntetésének.

Mit tegyünk, hogy idős kutyánk teljes életet élhessen? Olvasd el itt!

Kozmetika

Tavasz végén érdemes ellátogatni a kutyakozmetikushoz és egy kissé könnyíteni a bundán. Nem feltétlenül kell lenyírni a kutya szőrét, sőt! Bizonyos fajtáknál az aljszőrzet gyérítése vagy a trimmelés a jó megoldás. Kétrétegű bunda esetében pedig kifejezetten nem tanácsos a fedőszőrt nyírni, mivel ezzel a bunda védő funkcióját veszíti el. Mindenképpen kérjük ki a kutyakozmetikus tanácsát. Ő ért hozzá, hogy milyen típusú szőrzethez milyen ápolás dukál, és hogyan lesz idős kutyánk hőérzete kellemesebb nyáron is.

Megfázás

Fontos tudni, hogy a kutyák is megfázhatnak, illetve a túlzott hidegtől, huzattól begyulladhatnak az ízületeik, a szemük vagy a fülük. Ne vigyük túlzásba a hűtést, óvatosan bánjunk a klímával az autóban és otthon is. A ventilátort ne közvetlenül a kutyára irányítsuk, és ne hagyjuk őt huzatban – sem otthon, sem a kocsiban.

Érdemes lehetőséget adni a kutyának, hogy ő válassza ki, hogy mi esik neki jól: ha a napon szeretne sütkérezni, tegyünk egy párnát oda, ahová odasüt a nap – de ezzel párhuzamosan legyen elérhető árnyékos, hűvös hely is, ahova át tud telepedni, ha melege lenne. Az idős kutyák tudják, mi a jó nekik, csak adjuk meg a lehetőséget a választásra.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: Photo by Lisa from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...