Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Marcelo Cidrack on Unsplash

Feloldhatják a Maldív-szigeteken a cápavadászati tilalmat

A Maldív-szigetek gazdag cápapopulációja a több éve tartó halászati tilalomnak és állatvédelmi intézkedéseknek köszönhető. Most ezt a cápavadászati tilalmat készülnek feloldani.

Egyre kevesebb a cápa az óceánokban, mint minden más fajra, az ő számuk csökkenésére is hatással van a túlhalászás és a cápauszony kereskedelem. A Maldív-szigeteken, az Indiai-óceánon azonban népes cápapopulációk élnek, mely többek között az évek óta tartó cápavadászati tilalomnak is köszönhető.

Ezen a területen található egy 90 ezer négyzetkilométeres úgynevezett „cápa szentély”, ahol, rendkívül gazdag  a cápapopuláció. A maldív parlamenti bizottság halászati minisztere, Zaha Waheed bejelentette márciusban, hogy tervben van a 11 éves cápavadászati tilalom korlátozott feloldása, mely a gazdaság fellendítését szolgálná.  Az állatvédők azonnal heves tiltakozásba kezdtek, szerintük a tilalom feloldása pusztító következményekkel járna.

Könnyű őket túlhalászni

A cápákat biológiai természetük miatt könnyű túlhalászni.  A nem megfelelő szabályozás és irányítás hiánya a cápapopulációkban óriási, visszafordíthatatlan károkat tud okozni. A Maldív-szigetek pedig soha nem volt sikeres a cápa halászat irányításában. A halászat újranyitásáról szóló hírek hatására  nemzetközi akció is kezdődött, közel 200 szervezet létrehozott egy szövetséget, hogy megvédjék a különleges maldív cápa szentélyt.

Ritka a fenntartható cápahalászat

Szakemberek és tudósok szerint a fenntartható cápahalászat létrehozása nagyon sok időt, energiát és pénzügyi forrást igényel, ezért általában nem szoktak az ilyen jellegű programok sikeresek lenni. Nagyon kevés országnak sikerült megvalósítania.  A halászatok általában mindenféle jelentősebb beruházás nélkül zajlanak, mely általában a veszélyeztetett fajok kipusztulásához, vagy legalábbis egyedszámuk drasztikus csökkenéséhez vezet.

Az idegenforgalom is veszélyben van

A Maldív-szigetek legjelentősebb gazdasági ágazata az idegenforgalom, mely a világjárvány idején jelentősen csökkent. Valószínűleg ezért akarják újraindítani a halászati ágazatot, hogy a kieső bevételt pótolják. Azonban a cápák esetleges eltűnésével az idegenforgalom visszaesésére is lehet számítani, hiszen rengetegen utaznak búvárkodni a különleges cápapopuláció miatt a Maldív-szigetekre. Egy 2018-as tanulmány megállapította, hogy a védett cápák 15 százalékkal növelték a térségben a búvárkodás iránti keresletet és mintegy 6 millió dolláros idegenforgalmi bevételt generáltak a gazdaságnak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...