unsplash

A Los Angelesi-i menhelyeken nincs több altatás

Több éves lobbi és elkötelezett szervezés előzte meg az eredményt, hogy többé egyetlen menhelyen sem altatnak Los Angelesben.

Egy menhely befogadó képességét sajnos nem lehet aszerint bővíteni, hogy hány kutya vár megmentésre, elhelyezésre. A kóbor és elhagyott állatok száma óriási, nemcsak nálunk, hanem az Egyesült Államokban is. A gyepmesteri telepeken Magyarországon csak 14 napig kötelesek tartani karantéban a befogott állatokat, ha addig nem talál gazdára, vagy nincs hely a következő kutya számára, akár altatás is várhat az állatra. Számos horror történetet kering a sajtóban, hogy bizonyos sintértelepeken hány egészséges kutyát altatnak el naponta, pontos számokat azonban nem lehet tudni.

No-kill

Az Egyesült Államokban évek óta nagyon komoly lobbi és munka folyik azért, hogy egyre több menhely válljon No-Kill (nincs altatás) teleppé. Los Angelesben először 2012-ben indította el a Best Friends Animal Society az NKLA (No-Kill Los Angeles) kampányt. Ekkor a befogott kutyák és macskák nagyjából fele került ki élve a menhelyekről, 56 százalékukat elaltatták a telepeken. A szervezet áldozatos és kitartó munkájának köszönhetően 2020-ra már a befogott állatok 90,94 százaléka került ki élve a menhelyekről. Mára pedig elérték azt is, hogy Los Angelesben hivatalosan is csak No-Kill menhelyek és gyepmesteri telepek működnek.

Munkájuk nagy részében örökbefogadási napokat, eseményeket szerveztek, tehát nem a menhelyek férőhelyét bővítették, hanem rengeteg állatnak kerestek és találtak otthon. Ehhez pedig széles összefogásra és egy aktív támogató közösség megteremtésére volt szükség.

A szervezet bemutatkozó videóját itt láthatjátok:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogingtonpost

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...