Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyákkal együtt népesítette be az ember az Új-Világ területét

A kutyák az ember legrégebbi társai, akik – egyes elméletek szerint- a legutóbbi jégkorszak idején szegődtek mellénk. És, mint egy friss tanulmányból kiderül, olyan jelentős eseményeket éltünk át együtt, mint például az Új-Világ, azaz az amerikai kontinens benépesítése.

A jégkorszakban váltak el a kutyák a farkasoktól

Körülbelül 12 000 évvel ezelőtt, a legutolsó jégkorszak (110 000 évvel ezelőtt – 10 000 évvel ezelőttig) végén, a Föld hőmérséklete jelentősen lecsökkent (a driász glaciális minimuma idején).

új-világ földgömb
A Föld rekonstruált képe a legutóbbi jégkorszak glaciális maximuma idején (kb. 18 000 éve) – wikipedia

Feltételezhető, hogy az akkor élt állatok és emberek úgy próbálták túlélni a hideget, hogy védett helyekre húzódtak. Innen csak akkor keltek útra táplálékot keresni, amikor elviselhetőbb volt az időjárás.

Erre az időszakra datálható, hogy a kutyák morfológiailag elváltak a farkasoktól, bár egyelőre erre elég kis számú lelet szolgál egyértelmű bizonyítékként. Könnyen elképzelhető azonban, hogy az ember közelében élő szelíd farkasok közül páran behúzódtak az emberek barlangjába. Cserébe talán segítették őseinket a vadászat során. Az elmélet hívei azt feltételezték, hogy rájöhetnének, honnan származnak a kutyák. Mindössze keresniük kell egy refúgiumot, ahol farkasok és emberek egymás közelében élhettek abban a korban.

A refúgium „foltszerű, a környezetétől elütő adottságú élőhely, amelyben a környezeti viszonyok megváltozása miatt extrazonális helyzetbe került élőlények meghúzhatják magukat. Az ilyen, többnyire kis populációk gyakran teljesen elszigetelődtek a faj esetleges távoli, nagy állományaitól és idővel új fajokká fejlődhetnek” (1).

Nemrég publikálták azt a tanulmányt (2), amelyet Angela Perri, az angliai Durham Egyetem zooarcheológusa és hat kutatótársa végzett, és amely Szibériát nevezi meg, mint a legvalószínűbb ilyen helyet.

Szibéria – Új-Világ

Szerintük, körülbelül 23 000 évvel ezelőtt a területet nagytestű patások népesítették be, a rájuk vadászó ragadozókkal együtt. Ahogy glaciális vége felé a hőmérséklet enyhülni kezdett, a jegesedésben folyosók nyíltak, amelyeken keresztül az emberek és a kutyáik útra kelhettek. Egyes ember- és kutyacsoportok nyugat felé vándoroltak, Ázsia valamint Európa területeire. Míg mások kelet felé, az addig ember által lakatlan amerikai kontinens, azaz az Új-Világ irányába. Körülbelül 15 000 évvel ezelőtt jelentek meg itt először az emberek – már kutyáik társaságában. Majd ezt követően viszonylag gyorsan sikerült benépesíteniük az egész földrészt.

Perri és kollégái a DNS szekvenálásával vizsgálták a korai, majd egyre későbbi újvilági kutya- és emberleleteket. Az alapos és részletes vizsgálatok bebizonyították tehát, hogy amikor az emberek meghódították az Új-Világot, már a kutyáikkal az oldalukon tették ezt (3).


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás:
(1) wikipedia – Refúgium szócikk
(2) Proceedings of the National Academy of Sciences USA – 2021. február 9.
(3) Psychology Today
Képek: pexels. wikipedia: Készítette: Ittiz – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9237442.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...