Saját KB bal
Saját KB jobb

Kirándulás kutyával Keszthelyen

- kutyával a Fenyves allén -

Keszthely

Keszthely városa az elmúlt évben elsősorban a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert miatt volt vonzó úticél a kutyások számára. A Balaton fővárosa azonban számos élményt, érdekességet tartogat a kutyájukkal utazni vágyók számára. Ilyen például a Fenyves allé, amely a helyi kutyás közösség körében is kedvelt kutyasétáltató hely.

A Keszthelytől Balatonszentgyörgyre kivezető 71-es úttal párhuzamosan futó kocsizó–lovagló földutat szegélyezi ez a kettős feketefenyő-fasor, amely a Festetics-kastély parkját kötötte össze a fenékpusztai uradalommal.

keszthelyi kutyások

Az egykori kastélypark délnyugati végéből kiinduló, gróf (majd később herceg) Festetics II. Tasziló által ültettetett feketefenyő-fasor, a Fenyves allé az egykori majoron keresztül vezet a fenékpusztai kiskastélyhoz és a római kori romokhoz. Hazánk legidősebb és leghosszabb kettős feketefenyő fasora.

A 6 km hosszú védett fasor állományának 95%-át ma is a feketefenyő alkotja, de erdei fenyők, vadgesztenyék, vadkörték és egy öreg tölgy is színesíti azt.

Valószínűleg azért esett egykor a gróf választása a feketefenyőre – melyből 900 darabot ültettek el –, mert idős korára ez a fa ernyő formájúra változtatja meg lombkoronáját. Így toszkán hatást tükröz, ami nagy kedvence volt Festetics Taszilónak és skót feleségének, Mary Hamiltonnak.

A fasor áthalad a Szendrey-telepnek vagy Újmajornak nevezett városrészen. Itt született Szendrey Júlia 1828. december 28-án (vagy 29-én), aki általában, mint Petőfi Sándor múzsája és felesége ismert, pedig maga is alkotó irodalmár, író, költő és műfordító volt. Szendrey Júlia a fasort még nem láthatta, mivel az csak a század végén, az 1880-as években került telepítésre. Jelentősége 1894 után nőtt meg, amikor Kossuth Lajos halálát követően Keszthely fő utcáját Kossuth után nevezték el. Innentől kezdve a császári szimpatizáns gróf a fenéki méneshez vezető úttal párhuzamosan kialakított fasoron közlekedett.

keszthelyi kutyások

Az allé Szendrey majortól északra eső szakasza, illetve déli, Újmajor és Fenékpuszta közötti része eltérő karakterű és hangulatú.

Ideális kutyás kirándulóhely a Balaton észak-nyugati részén.

keszthelyi kutyások
A cikk eredeti formájában és terjedelemben a Kutyabarát Magazin 2020 téli számában jelent meg.
Fotó: Kulics Gábor

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...