Saját KB bal
Saját KB jobb

Ipari telepek miatt magas az oroszlánfókák rákos megbetegedése Kaliforniában

Kaliforniában az összes tengeri emlős közül az oroszlánfókák között találták a legmagasabb arányban rákos megbetegedések előfordulását, az okát pedig egészen eddig nem tudták biztosan.

A Frontiers in Marine Science című tudományos folyóiratban azonban 2020. decemberében publikálták az első olyan tanulmányt, mely egyértelműen igazolta, hogy a Kaliforniában létesített ipari parkok miatt magas az oroszlánfókák körében a rákos megbetegedések száma.

Mérésekkel igazolták, hogy a mérgező anyagok szintje rendkívül magas az állatokban,  mely kiváltó oka a későbbi rákos megbetegedéseknek és az állatok gyors pusztulásának. Az elmúlt 40 évben a kaliforniai Marine Mammal Center-ben  (Tengeri Emlős Központ) kezelt oroszlánfókák 18-23 százaléka halt meg emlőrákban. Ez azért szokatlan, mert a vadon élő emlősöknél ez a fajta betegség általában nem alakul ki. A kaliforniai oroszlánfókák körében azonban az emlőrák előfordulása magasabb, mint az embernél.

Évtizedekkel ezelőtt kezdődött

Ma nagyjából 250 000 oroszlánfóka él Kalifornia partjainál és mindegyikük ki van téve az ipari szennyezésnek. Ezen a területen már az 1960-as években elkezdődött az iparosodás és az urbanizáció, melynek hatását már akkor is érezni lehetett a környezeti változásokban. Ipari szemét, radioaktív anyagok és az olajfinomítók hulladéka is az óceánba került és nagy részük jelenleg is ott van.  Az oroszlánfókákkal kapcsolatos kutatás már 20 évvel ezelőtt elkezdődött. Két évtized alatt 394 olyan fókát vizsgáltak meg, akiket holtan találtak az óceánban. Legtöbbjük herpesz vírussal volt fertőzött, mely részben felelős lehet a rák kialakulásáért.  Ugyanakkor azt is megállapították, hogy mindegyikükben nagyon magas szinten voltak bizonyos mérgező vegyi anyagok, mely szintén vezethetnek az emlőrák kialakulásához.

Az emberre is veszélyes lehet

A kutatási eredmények arra is rávilágítanak, hogy évekkel, sőt évtizedekkel a szennyezés után is veszélyes az ipari és vegyi hulladék jelenléte az óceánokban. Ez pedig nem csak az ott élő állatokra, de az emberre is fokozott veszélyt jelenthet.  A tengeri halak és egyéb állatok, melyeket az ember elfogyaszt, ugyanúgy tartalmazhatják ezeket a veszélyes anyagokat így az ember egészségére is káros hatással lehetnek.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: EcoWatch.com

Cover: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...