Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Beszünteti a delfinek szerepeltetését az egyik legnagyobb francia vidámpark

Észak-Franciaország egyik legnagyobb vidámparkja bejelentette, hogy beszünteti a delfinek és oroszlánfókák tartását és szerepeltetését.

A Parc Asterix az egyik legnépszerűbb és legnagyobb vidámpark Észak-Franciaországban, ahol delfinárium is működik. Oroszlánfókák és delfinek szórakoztatták a nagyérdeműt még a világjárvány előtt. A vidámpark most az egyre szigorodó állatvédelmi törvény miatt döntött úgy, hogy nem éri meg tovább tartani ezeket az állatokat. A legújabb törvényjavaslat szerint, mely jó eséllyel zöld utat fog kapni Franciaországban, tilos lesz fogságban tenyészteni a tengeri emlősöket és nagyon szigorú szabályozás fog vonatkozni a delfinek tartására. Komoly büntetés vár azokra az intézményekre, akik nem felelnek meg az előírásoknak.

Sok kritika érte a parkot

A Parc Asterix sok kritikát kapott az elmúlt évben, a látogatók többször is jelezték a közösségi oldalakon, hogy a delfinek depressziósnak tűntek és nagyon pici medencében voltak összezsúfolva. A fejlesztés nem opció a vidámparknak, szerintük már eddig is veszteséges volt a delfinek és oroszlánfókák tartása, így inkább a bezárás mellett döntöttek. Az állatok azonban nem szabadulnak végleg, európai vidámparkok veszik át őket.

Ezért ne látogass soha delfináriumot

A delfinek elképesztően intelligens állatok, felismerik magukat például a tükörben és természetes élőhelyükön komoly szociális életet élnek. 30-40 fős közösséget alkotnak, a tagok jól ismerik egymást. A delfinek azonban ragadozók, így életformájuk a vadászat.  Egy delfinárium medencéjébe bezárt delfin élettere borzasztóan kicsi a természetes élőhelyéhez képest. Már eleve ez a bezártság megnyomorítja a delfineket testileg, lelkileg egyaránt. Sok esetben képtelenek feldolgozni a fogságot , ilyenkor körbe-körbe úszkálnak a medencében, vagy mozdulatlanul lebegnek az alján. A szabadban élő delfinek akár 80 évet is élnek, a rabságban ezzel szemben maximum 30 évet bírnak ki.  A szabadban naponta átlag 50 km-t tesznek meg és egyes fajuk akár 60 méterre is lemerülnek.

A vadon élő delfin nem hagyja, hogy megérintsék, nem engedi magához közel az embert. Ehhez képest egy delfináriumban folyamatosan ki van téve az emberek érintésének. A delfinek legnagyobb tragédiája az, hogy úgy festenek, mintha mindig mosolyognának. Nem, ők nem mosolyognak, egészen egyszerűen ilyen a fejük és a szájuk alakja. Ennek semmi köze a mosolyhoz vagy a vidámsághoz. Az egész delfinárium egyetlen dologról szól: az emberek tudatlanságát, érdektelenségét és butaságát meglovagolva az állatok kegyetlen kizsákmányolásából szerzett profitról!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.org, wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...