Saját KB bal
Saját KB jobb
Opstijgende grauwe ganzen

Máshonnan is Tatára menekültek a tűzijáték elől a vadludak

„A tűzijáték-tilalom a tavalyinál is jobb eredményt hozott Tatán” – adta hírül a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Nemrégiben közzétett beszámolójuk szerint december 31-én 4 600, míg január elsején reggel 5 800 vadludat számoltak össze az Öreg-tavon, ami arra enged következtetni, hogy a környékből is itt kerestek menedéket a vízimadarak. Tizenhat éve nem volt példa arra, hogy a tűzijátékozást követően nem hogy nem csökkent, hanem éppenséggel még nőtt is a tavon lévő vadludak száma.

„A tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúdgyülekező helye, ám a sok ezernyi madár többsége vagy mindegyike (!) a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, de már jóval kisebb számban.” – írja honlapján az MME.

Tatán 2018-ban vezették be a belvárost érintő tűzijáték-tilalmat, melynek értelmében november 1. és február 28. között tilos a városban a nagy fény- és/vagy hanghatással járó pirotechnikai eszközök (tűzijáték, petárda, stb.) használata. Bár a rendelet betartatása még hagy némi kívánnivalót maga után, az idei évben már érezhetően csökkent a durranások száma, amelyben nagy szerepe van a lakosság együttműködésének, illetve az önkormányzat, a rendőrség és a természetvédelmi szervezetek önkénteseinek is, akik a városban járőrözve figyelmeztetik az embereket a tilalomra.

Bízzunk benne, hogy a folyamatos tájékoztatás és az erőfeszítések szépen lassan meghozzák a várt eredményt, és hamarosan teljes nyugalomban Szilveszterezhetnek Tatán a vadludak – és a kutyások is!

Bujdosó-Szalay Adél
Forrás: mme.hu; indexkép: wikipedia – Készítette: Jensbn~commonswiki (a szerzői jogi adatok alapján) CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=840857

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...