Saját KB bal
Saját KB jobb
flashforest

Faültető drónok segíthetnek a hatékony klímavédekezésben

A faültető drónok olyan hatékonyan és gyorsan képesek fák elültetésére, hogy az emberi kéz esélytelen a nyomába érni.

A globális felmelegedés drámai növekedésének egyik oka az erdők folyamatos pusztítása és pusztulása.  Az elmúlt évtizedekben ugyan sokszorosára növekedtek az erdők visszatelepítésével kapcsolatos faültető programok és az ültetés is sokkal gyorsabb ütemben zajlik a kritikus területeken.  A tempó azonban még így sem elég!

Gyorsaság, drón a neved

Egy profi faültető hetente nagyjából 11 000 fát képes elültetni ideális terepen és időjárási körülmények között.  Ez a szám egészen addig tűnik soknak, míg mellé nem állítjuk egy drón teljesítményét. A Flash Forest nevű startup tervei szerint , két pilóta és egy drón segítségével egy nap alatt 100 000 fát lesznek képesek elültetni.  Jelenleg még nem tartanak ennél a sebességnél, de folyamatos fejlesztéseiknek köszönhetően a cél egyáltalán nem tűnik teljesíthetetlennek. 2028-ig 1 milliárd fával szeretnék újra benépesíteni a bolygót.

1 milliárd hektár fa szükséges

A Flash Forest nem az egyetlen cég, amely hasonló módszerekkel próbálja felgyorsítani a faültetést. Az éghajlat változással foglalkozó szakemberek szerint nagyjából egy milliárd hektár fát kellene ültetni ahhoz, hogy a globális hőmérséklet emelkedés 1,5 Celsius fok alatt maradjon. Nagyjából akkora területet kell elképzelni, mint az egész Egyesült Államok. Ezt a mennyiséget képtelenség elérni záros határidőn belül robotok segítsége nélkül.  A drónok tízszer olyan gyorsan ültetnek, mint az emberek, ezt pedig a jelen helyzetben vétek lenne nem kihasználni.

Így dolgoznak

Egy új projekt indításakor először feltérképezik a terepet, szintén drónok segítségével. Meghatározzák a talajtípust,  az éghajlatot és kiválasztják a legmegfelelőbb helyet és fajtát az ültetésre.  Ezután a drónokat megtöltik speciális, nedvességet tároló maghüvelyekkel , amit aztán a meghatározott helyre tesz le a gép és takar be földdel. A drónok olyan terepen is képesek dolgozni, melyet ember a szárazföldön nagyon nehezen tudna csak megközelíteni.  A Flash Forest együtt dolgozik a helyi vetőmag-bankokkal, közösen határozzák meg a fajták elosztását. Nemcsak a jelenlegi viszonyokat vizsgálják, fontos azt is figyelembe venniük, hogy 5-8 év múlva mi várható az adott területen.  Az elültetett palántákat aztán többször is ellenőrzik, pár hónaposan majd egy-két évesen is megnézik,  hogy alakul az elültetett fák élete és általuk hogyan változik segítségükkel éghajlatunk és környezetünk.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: inhabitat

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...