Saját KB bal
Saját KB jobb

Maradj pozitív a negatív nyomás alatt is

Hogyan segíthet a kutyád, és hogyan segíthetsz neki te, hogy kilépjetek a negatív hírek nyomása alól?

 „Már megint kezdődik, hamarosan lezárnak mindent.”

„Nem lehet így tervezni, azt sem tudom, mi lesz velem holnap.”

„A legrosszabb az egészben a bizonytalanság…”

Ilyen, és ehhez hasonló megjegyzések, mondatok hangzanak el manapság majd’ minden beszélgetésben. Lehet, hogy családtag, lehet, hogy idegen, előbb-utóbb a koronavírus és a világjárvány kerül szóba. Sajnos a jelenlegi helyzet meglehetősen negatív hangulatot eredményez, és ki tudja, mit hoz a jövő, ugye?

Igen, de ez nem hír! Sosem volt máshogy, mindig is bizonytalanságban éltünk. Már Benjamin Franklin is megmondta, hogy „Semmi sem biztos, csak a halál és az adók.” 1789-ben.

„Negativitásáradat”

Ami a mostani helyzetben változott, az az állandó negatív nyomás. Mindenhonnan halálozási ráták, esetszámok, munkanélküliségi mutatók és emelkedő árak köszönnek ránk. És az amúgy is limitált szociális kapcsolataink is többnyire a koronavírusról szólnak. Tegye fel a kezét, akinek eltelik úgy egy napja, hogy nem nézi meg a híreket és senkitől sem hall a koronavírusról. Hacsak nem Észak-Koreában élünk, ömlik ránk a rossz hír, és nem csoda, hogy rosszkedvűek leszünk, kilátástalannak látjuk a világot és enerválttá, letargikussá válunk.

Gazdiként azonban nem engedhetjük meg magunknak ezt. A kutyáink érzékenyek a hangulatainkra, az érzéseinkre. Nem értik, hogy miért van rossz kedvünk, miért vagyunk türelmetlenek és ingerlékenyek. Nem arról van szó, hogy ne adhatnánk magunknak időt, hiszen belefér, hogy néha rossz kedvünk legyen, és sokszor a hétköznapok gondjai igenis lerántják az embert. Ez teljesen normális.

De! Van választásunk. Választhatjuk azt, hogy kevesebb negatív hírt hallgatunk. Választhatjuk azt, hogy a COVID hírek helyett inkább mást olvasunk. Választhatunk, hogy a lakásunk helyett inkább a természetben töltjük az időt. Választhatunk, hogy egy vígjátékot nézünk este. Választhatunk egy jó könyvet. Választhatunk egy erdei sétát. Választhatunk pozitív dolgokat a negatívak helyett.

Mi megtehetjük, de a kutyáink nem. Az ő lelki egészségük és boldogságuk is a mi kezünkben van.

Idén is gyönyörű az őszi erdő. Idén is csodás színes leveleket lehet gyűjteni. Idén is sétálhatunk és rugdoshatjuk az avart.

Idén is kuckózhatunk egy bögre forró teával és egy jó könyvvel, miközben kedvencünk odabújik mellénk.

Milyen jó is egy hosszú séta után sütőtököt sütni, forralt bort inni.

Milyen jó, hogy van kivel sétálnod, hogy nem vagy egyedül, hogy számíthatsz rá, hogy bármi történjék, valaki mindig szeret.

Tudom, hogy a sok szürkeség lehúz, de tedd meg a kutyádért, és tedd meg magadért, hogy meglátod az jót, és azt választod!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...