Saját KB bal
Saját KB jobb

Kolibrinak álcázott drón készített elképesztő felvételeket egy hatalmas pillangó rajról

Fantasztikus képsorok, ilyen közelről egy ilyen hatalmas pillangó rajt még soha nem láttunk.

A természetfotósoknak munkájuk során kitartás és türelem mellett sokszor egy nagy adag kreativitásra is szükségük van. Nemrég adtunk hírt egy fotósról, aki heteket töltött hóban és fagyban a jegesmedvék barlangja előtt, hogy elkapja azt a pillanatot, amikor az anya kijön a szabadba bocsaival együtt. Nos, vannak olyan helyszínek, melyeket a legnagyobb elszántsággal sem lehet megközelíteni. Ilyenkor nem biztos, hogy elég a legmodernebb drón technológiát bevetni, bizony néha szükség van a természet jóhiszemű becsapására is. Például amikor több ezer pillangó pihenését akarjuk közelről megszemlélni egy magasban lévő fán.

A királylepke titkos élete

A Monarch Butterfly vagyis a pompás királylepke egy igazán látványos és különleges pillangó.  Az Egyesült Államokban és Kanadában él az év nagy részében. A telet viszont Mexikóban tölti, egy mindössze 155 km2-es területen. Itt várják a levegő felmelegedését, hogy újra útra kelhessenek. Minden ősszel és tavasszal nagyjából kétszázmillió lepke indul 3500-5000 km-es útra, ahol több generációval korábbi elődjei repültek legutóbb. A lepkék életciklusa ugyanis, mindössze néhány hónap. A pillangók telelő helyét 1975-ben fedezték fel majd 1986-ban természetvédelmi területté nyilvánították. 2006-ban pedig az UNESCO bioszféra rezervátumként rangsorolta és a világörökség része lett.

Álruhás drón

A pillangók miközben várják a hőmérséklet emelkedését telelő helyükön, fürtökben lógnak a fák lombjain. Egymásba kapaszkodva tartják magukat melegen, így várják a kirepülés pillanatát. Nehéz őket lefilmezni anélkül, hogy megzavarják ezt a békés nyugalmat. Egy forgatócsoportnak nem kis leleményességgel viszont sikerült lélegzetelállító képeket készítenie. Egy drónból tökéletes kolibri másolatot készítettek, arra is ügyelve, hogy ha egy pillangó a közelébe megy, vagy leszáll rá, ne sértse meg papírvékony szárnyait. A kolibri látványára egyáltalán nem reagálnak a pillangók, nem érzik magukat veszélyben. Az eredmény pedig magáért beszél:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: wikipedia, Nature on PBS

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...