Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy kisfiú és a kutyája parlament elé viszi a levegőszennyezés ügyét Angliában

A levegőszennyezés, a szállópor-koncentráció és bizonyos mérgező anyagok jelenléte a levegőben a fejlett országok városaiban sajnos mindennapos jelenség. De vajon belegondoltatok valaha abba, hogy kik vannak leginkább kitéve a szennyezett levegőnek egy egészségesnek vélt séta közben?

A levegőszennyezés következményei

A szennyezett levegő gyengíti a tüdőt, különösen kisgyermekek esetében van hatása a légzőszervi fejlődésre és a krónikus betegségek kialakulásában is szerepet játszik.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a városi levegő valójában a talaj közelében szennyezettebb. A nitrogén-dioxid koncentrációja például – ez a gáz felelős a szmog kialakulásáért – a gyermekek fejmagasságában magasabb, mint a felnőttekében. Ez az a magasság, ahol az autók kipufogói vannak, ezért itt a leginkább koncentrált a mérgező és egészségre ártalmas gázok jelenléte. Éppen ez az a sáv, ahol a babakocsik, a totyogók és az ovis korú gyermekek – valamint a kutyáink sétálnak.

A koronavírus-járvány terjedése kapcsán megfigyelték, hogy a levegőszennyezettség mértéke összefüggést mutat az esetek számával és súlyosságával. Egy Mexikóvárosban végzett kutatásban pedig bebizonyították, hogy a szennyezett levegő maradandó károsodást okoz a gyermekek és a kutyák agyi és idegrendszeri fejlődésében, valamint betegségek és agyi elváltozások kialakulásához vezethet.

A jelentésekben szereplő káros anyag-koncentrációkat illetve a városi levegőszennyezés mértékét azonban nem ebben a magasságban mérik, hanem az átlag felnőtt fejmagasságában. Ebből pedig az következik, hogy a riasztásokat, figyelmeztetéseket csak akkor adják ki, ha ebben, a magasabban található légrétegben is eléri a szennyezés a kritikus szintet.

Egy srác és a kutyája

Tom Hunt, egy Angliában élő kamasz, kampányba kezdett, hogy elérje, változtassanak a mérési módszeren. Tom légszennyezettség-mérővel szerelte fel labradorja, Bagheera nyakörvét, ami séta közben mérte és rögzítette az adatokat. Tom és Bagheera otthona nem éppen nagyváros, hanem a Londontól 30 km-re található agglomerációba tartozó kisváros, Chesham.

A Tom és Bagheera által gyűjtött adatokból kiderül, hogy a kutya több mint 60%-kal magasabb szennyezőanyag-koncentrációnak volt kitéve, mint amit a fejmagasságban elhelyezett mérőeszközök mértek. Tom a bizonyítékkal felfegyverkezve a brit kormányhoz fordult, és kezdeményezte, hogy a levegőszennyezettséget mérő eszközöket helyezzék át a gyermekek és kutyák fejmagasságába, hogy valós képet kaphassunk az őket érő értékekről.


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél
Forrás: The Bark, Kutatások: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4972848/; https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18550243/.
Képek: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...