Saját KB bal
Saját KB jobb

Népszavazás lesz Svájcban a főemlősök alapvető jogairól

Svájc egyik tartományában összegyűlt a megfelelő mennyiségű aláírás ahhoz, hogy népszavazást tartsanak a főemlősök alapvető jogairól.

Bázelben hamarosan meg is tartják a népszavazást, ahol egészen pontosan arról fognak véleményt alkotni az emberek, hogy a főemlősök, vagyis a majmok milyen alapvető jogokkal kellene, hogy rendelkezzenek.

Ezeket az alapvető jogokat pedig rögzíteni is fogják az Alkotmányban, amennyiben így döntenek a lakosok a népszavazáson.  Több mint négy évig tartott az a folyamat, melynek a végén sikerült eljutni a  népszavazásig. A Sentience Politics állatvédő és az állatok jogaiért harcoló szervezet indította útjára a javaslatot még 2016-ban. Indoklásuk szerint a majmok rendkívül összetett lények,  alapvető jogaikat muszáj elismerni és megvédeni.

Nem volt könnyű az út idáig

A népszavazáshoz szükséges 100 000 aláírást viszonylag könnyen sikerült összegyűjteni, de a tartományi és a városi önkormányzatok ellenezték annak kiírását. Arra hivatkoztak, hogy a javaslat ellentétes a szövetségi törvényekkel.  A bázeli bíróság ezt a beadványt elutasította, mely ellen a benyújtók fellebbeztek.  Pár napja azonban Svájc legfelsőbb bírósága is elutasította a kérvényt, így a kérdést népszavazásra bocsájtják.   A törvényjavaslat egyébként nem azt kéri, hogy az embereknek biztosított jogokat terjesszék ki a főemlősökre is, hanem annyit szeretne elérni, hogy rájuk vonatkozó különleges jogokat vezessenek be és rögzítsék az alkotmányba.

Történelmi döntés

A Sentience Politics történelmi döntésnek nevezte a bíróság állásfoglalását. Úgy vélik, hogy valóban szokatlan egy ilyen kérdést felvetni és dönteni róla, de nem igaz, hogy ez a javaslat ellent mondana az elsődleges szövetségi törvénynek. Az állatjogok és az alapvető emberi jogok közötti  különbségtételt a javaslat ugyanis nem kérdőjelezi meg. Egyelőre a szavazás időpontját még nem írták ki, de az már biztos, hogy megtartják.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet.com

Cover: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...