Saját KB bal
Saját KB jobb

Halászok összefogtak, hogy megmentsék a tengeri teknősöket Indiában

A tengeri teknősöket tojásuk miatt fenyegeti kihalás veszélye, mivel az finom és különleges csemegének számít Indiában. A helyi lakosok ezért összeszedik őket a part menti homokból és jó pénzért eladják őket. A kis teknősöknek esélyük sincs megszületni.

A tengeri teknősöket India Odisha államában is hasonló veszély fenyegeti azóta, mióta tojásaik ínyencségnek számítanak a helyi lakosok és a turisták körében. Számuk rohamosan csökken, egyre kevesebb kis teknős jut el odáig, hogy egyáltalán megszülessen. A helybéli halászok azonban felismerték, hogy a teknősök mennyire fontosak az ökoszisztémának és hogy komoly problémát jelentene a kihalásuk. Ezért összefogtak és egy mozgalmat indítottak, mely a tojások megvédését tűzte ki célul.

A tojások két hónapot töltenek a tengerparti homokban

Az Indiai-óceán több partszakaszán is fészkelnek tengeri teknősök. Odisha partja is fontos fészkelőhely számukra. Minden évben január és április között a nőstények visszatérnek három strandra (Gahirmatha, Devi és Rushikulya), hogy lerakják tojásaikat. Nagyjából két hónap elteltével pedig a kis teknősök elkezdenek kikelni a homokból és elindulnak a tenger felé. Születésük és első lépéseik óriási turista szenzációnak számítanak, sokan utaznak ide azért, hogy lássák a tengeri teknősök születését. 

Más veszély is fenyegeti őket 

A tengeri teknősöket a halászat is fenyegeti. Rengeteg nőstény teknős pusztul el a halászat miatt, annak ellenére, hogy a törvény által védett fajok közé tartoznak. Nem halásznak rájuk, de főként fészkelés idején sok nőstény tartózkodik a part menti vizeken és sokuk találkozik a halászok hálójával. Belegabalyodnak, nem tudnak kiszabadulni és megfulladnak. 2007 és 2010 között egyes becslések szerint 10 000 teknős pusztul el így.

Halászati tilalom fészkelés idején

A kormány, természetvédők kérésének megfelelően betiltotta a halászati tevékenységet fészkelés idején a partok mentén. A hatékony védelemhez azonban szükség van a helyi halászok összefogására is.  Az indiaiak soha nem bántanák direkt a teknősöket, hiszen őket Lord Vishnu (hindu istenség) avatarának tartják. De tojásaikat összeszedték, megették vagy eladták. Egy felvilágosító kampány után azonban a helyi közösség felhagyott ezzel a szokással és különös figyelemmel kezdték el védeni a tojásokat, a fészkelő helyeket és a kis teknősöket. Ma már arra is ügyelnek, hogy ragadozók se férjenek hozzá a tojásokhoz és a lehető legtöbb teknős jusson el a tengerig.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás/fotó: sustainability-times.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...