Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Vége a svájci trófeavadászatnak, betiltják az alpesi kecskék vadászatát

Svájcban tilos lesz az alpesi kőszáli kecskére vadászni a jövőben. A kecske trófeavadászatnak nincs többé helye az országban.

A dél-svájci Wallis régió az elmúlt időszakban rengeteg súlyos támadást és kritikát kapott azért, mert területén engedélyezték a trófeavadászatot.  Tehetős külföldiek sok pénzérét lőhettek ki alpesi kőszáli kecskéket és egyéb vadkecske fajokat.

Az éles kritikákra reagálva úgy döntöttek, hogy a jövőben nem engedélyezik az ilyen jellegű vadászatot. Hangsúlyozták, hogy a kőszáli kecske populáció egészségesen növekszik és továbbra is szükség van felelős szabályozásra. Azonban ezt kizárólag a helyi vadászati társaságokkal kívánják megoldani.

Egy dokumentum filmnek köszönhető a siker

A régióban hosszú évek óta engedélyezett, hogy az öregedő hím kecskéket trófeavadászok lőjék ki. Ez a tevékenység sosem került  nagy nyilvánosság elé. Tavaly azonban a svájci  RTS közszolgálati televízió műsorra tűzött egy dokumentumfilmet, mely a svájci trófeavadászatot járta körbe. A film az egész országban heves vitákat váltott ki.  A felháborodott svájciak petíciót indítottak, melyben a trófeavadászát leállítását követelték. Pár hónap alatt közel 75 000 aláírást gyűjtöttek.

A populáció növekszik

Az alpesi kőszáli kecskék teljes populációját a 19. században sikerült már egyszer teljesen kiirtani vadászati tevékenységgel. Azonban a szomszédos Olaszország területéről újratelepítették őket, azóta nagyjából 17 000 példány él a svájci hegyekben.  A vadgazdálkodás tevékenység keretén belül évente több száz állat „selejtezését” teszik lehetővé, ebből a keretből adtak el eddig külföldi vadászoknak lehetőséget a 11 évnél idősebb állatok kilövésére.  Az árat pedig a szarvak hossza határozta meg. Egy jól termett, 1 méter szarvhosszúságú kecske kilövéséért akár 20 000 dollárt is elkérhettek. 2020-ig összesen 45 ilyen engedélyt adtak ki, ebből 25-öt külföldi vadászoknak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: phys.org 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...