Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Szenegáli halászok fogtak össze a tengeri teknősök megmentéséért

Azok a halászok fogtak most össze a teknősök megmentéséért, akik egykor húsukért vadásztak rájuk.

Az egyik legveszélyeztetettebb, kihalás szélén álló élőlények a tengeri teknősök, melyek a világ számos óceánjában, tengerében élnek. Szenegál partjainál a közönséges levesteknős (green turtle), az álcserepes teknős (loggerhead sea turtle) és kérges teknős (leatherback sea turtle) fordul elő nagyobb számban.

Vadászokból megmentők

Ezeket a teknősöket a helyi halászok évtizedek óta húsukért halászták, a kifogott példányokat piacokon értékesítették. Az egyik legfőbb fehérje forrás volt a halászfalvak lakóinak. Egyedszámuk azonban nem csak emiatt csökkent le drasztikusan, hanem a műanyag szennyezés, a halászhálók és az orvvadászok is megtizedelték a populációkat. Most egy nem mindennapi és valóban példaértékű szerveződés kezdődött a térségben.  Az helyi lakosság és kifejezetten a halászok felismerték, hogy a teknősök végveszélyben vannak és ha nem tesznek valamit, hamarosan egyetlen példány sem marad a tenger vízében. Ezért azok a vadászok, akik eddig üldözték a teknősöket, most teljes mellszélességgel a védelmükre keltek.

Állatvédők segítségével szerveződnek

A tengerek védett vizeit felügyelő szervezet, a The Marine Protected Area (MPA) segítségével a területet zónákra osztották és felváltva járőröznek, hogy biztosítsák térségben a vonuló teknősök útját.  Segítenek a hálóba vagy kiterjedt műanyag szennyeződésbe szorult példányokat kiszabadítani, de figyelnek az orv halászokra és egyéb veszélyekre is. Így segítik a teknősöket, hogy elérjenek tojásrakó helyeikhez, biztosítva ezzel új populációk születését.  Folyamatosan tisztítják a területet a műanyag szennyeződéstől, hiszen a legkisebb nejlon darab is súlyos egészségügyi problémát, végül halált okozhat a fiatal és kifejlett példányoknál egyaránt.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...