Fülöp, a félfülű őzgida a gyógyulás útjára lépett

Új őzgida került a mályi Madrámentő Állomásra július 15-én, adta hírül a madármentők Facebook bejegyzésére hivatkozva a Turista Magazin.

Egy arató kombájn levitte az őzike egyik fülét, és a másik is megsérült, műteni kellett. A szerencsétlenül járt őzet a madármentők vették gondozásukba, azonnali orvosi ellátásban részesítették.

„Tegnap este érkezett hozzánk ez a pici őzike, aratás közben sérült meg. Egyik fülét elvesztette a másikat műteni kellett. Baleset történt hiszen egy ilyen pici őzgidát lehetetlenség észre venni a gabonatáblában. Reggel vele kezdtük a napot és átesett a műtéten. Ébredése után visszaszállítottuk a mentőállomásra és szépen evett tejet. Most már kicsit jobb kedve van és kijött a tegnapi sokkból.” – írták a közösségi média oldalukon.

Szerencsére, és a gondos kezeknek hála a kis őzgida azóta is szépen fejlődik. A Madármentők legújabb beszámolójából kiderül, hogy már nevet is kapott: Fülöpnek keresztelték a fületlen őzikét.

Az alábbi videón bepillantást nyerhetsz, hogy bukdácsol a Madármentő Állomáson a kis Fülöp:

őzgidaAz őzgidák április és július között születnek meg. A többi szarvasféléhez képest viszonylag fejletlenül, de teljesen kifejlett pettyes szőrzettel és látással jönnek a világra. Születési súlyuk mindössze 1 – 1.7 kg. A kicsik eleinte gyengék ahhoz, hogy az anyjukat elkísérjék, ezért ez „elfekteti” őket, általában védett, magas aljnövényzettel borított részen. A születés utáni néhány napban gyakorlatilag védtelenek, ilyenkor éri őket a legtöbb baleset, ragadozók általi támadás. Korábban már írtunk arról, hogy mit tehetsz, ha „magára hagyott” őzgidát találsz – az erről szóló cikkünket ide kattintva érheted el!


Szerző: Szalay Adél
Forrás: Turista Magazin és a Mályi Madrámentők Facebook oldala.
Képek: pexels. wikipedia Készítette: Malene Thyssen (User Malene) – Originally from da.wikipedia. Uploadet 1st september 2004 kl. 22:36 by Malene, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=650904
Videó: Madármentés FB.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...