Saját KB bal
Saját KB jobb
ifaw.org

Team Lioness – Kenyai nők életüket kockáztatva védik a vadállatokat

Team Lioness néven 8 kenyai nő életét kockáztatva járőrözik minden nap, hogy a nemzeti park területén megvédje a vadállatokat az orvvadászoktól.

A Team Lioness, vagyis az Oroszláncsapat 2017-ben alakult, amikor az IFAW nemzetközi szervezet vadon élő állatok védelmével foglalkozó csoportja elkezdett női vadőröket toborozni. A maasai-i nők toborzása igazi újítás volt, hiszen azelőtt soha nem alkalmaztak ilyen munkára nőket. Sőt, nagyjából semmilyen munkára nem alkalmaztak nőket, meghagyták számukra a „klasszikus” női szerepeket és feladatokat.

Azonban kitartó törekvésüknek hála lehetőséget kaptak arra, hogy bebizonyítsák, mire is képesek. Ma már a Lioness csapat védi Tanzánia és Kenya határán a Maasai közösség területét, mely az Amboseli Nemzeti Parkot veszi körül. Első védelmi vonalként szolgálnak az orvvadászokkal szemben.

Fotó: ifaw.org
Félelem és kitartás

A vadőrök élete egyáltalán nem könnyű egy afrikai nemzeti parkban. Többször adtunk már hírt itt is a Virunga Nemzeti Parkban történt atrocitásokról, a fegyveres összetűzésekről és vadőrök tragikus haláláról. Egy orvvadászok munkáját gátló vadőr bizony az életét kockáztatja minden nap. Ezek a nők megküzdenek a félelmeikkel nap mint nap, miközben kitartóan járőröznek a nemzeti park körüli 147 000 hektár közösségi területen, mely az UNESCO által kijelölt bioszféra-rezervátum.

A pandémia csak rontott a helyzeten

A világjárvány kitörésével egyre fokozódik a helyzet, az utazási korlátozások bevezetése miatt jóval kevesebb a turista így sokkal kevesebb a bevétel is, melyet a parkok védelmére tudnak fordítani. Sok ranger munkája megszűnt, a parkfenntartók bevétel híján nem tudják finanszírozni őket. Így viszont a védelem is gyengül, ezzel párhuzamosan az orvvadászat viszont erősödik. A női vadőrök tehát még nagyobb veszélynek vannak kitéve járőrözéseik során, amikor csapdák és orvvadászatra utaló  jelek után nyomoznak.

Fotó: ifaw.org
Fizikailag is felkészültnek kell lenni

A Team Lioness tagjai egytől egyik az általuk járőrözött területen nőttek fel, részei a természetnek, ismerik az állatok szokásait, a környezet jelzéseit. Terepismeretből tehát náluk jobbat nem lehetne találni, de ez a munka komoly fizikai felkészülést is igényel. Napjuk nagy részét a járőrözés teszi ki, akár 20-30 kilométert is megtesznek nehezebbnél nehezebb terepen, nem éppen kedvező körülmények között. A kitartó munka mellett még folyamatosan edzik is magukat.

Bizonyították rátermettségüket

Korábban nőket egyáltalán nem alkalmaztak ilyen munkakörben, fel sem merült, hogy alkalmasak vagy képesek lehetnének rá. A Team Lioness tagjai azonban bebizonyították, hogy az elszánt nők szinte bármire képesek. Félelmet és fáradságot nem ismerve indulnak útra nap mint nap, hogy védelmet nyújtsanak a számukra és népük számár oly fontos vadállatoknak.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: ifaw.org.co

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...